Vrkljan: Pravedna Hrvatska je bila u oporbi i danas je u oporbi

27.03.2023.

16:52

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/R.S.

Milan Vrkljan

Milan Vrkljan

Foto: HTV / HRT

Milan Vrkljan, predsjednik stranke Pravedna Hrvatska, gostovao je u Oporbenom zarezu, emisiji Hrvatskog radija. Tom prilikom osvrnuo se na suzdržanost stranke prilikom glasovanja o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću i istaknuo da je Pravedna Hrvatska bila oporba i danas je oporba i on kao predsjednik stranke te upitao oporbu što će sa 17 zastupnika koji se nisu pojavili na glasovanju. 

Milan Vrkljan, predsjednik stranke Pravedna Hrvatska, prvi je predsjednik oporbene stranke kojeg je kako kažu saborska oporba izbacila iz svojih redova. Kako ističe Pravedna Hrvatska bila je u oporbi i danas je u oporbi i on kao predsjednik strane.

-  Ja sam vrlo jasno artikulirao poziciju Pravedne Hrvatske da je neprirodno, politički potpuno nezrelo, nepismeno da u isto vrijeme oporba bude i stranke lijevo od HDZ-a i stranke desno od HDZ-a. A pogotovo je neprihvatljivo da se platforma oporbe okuplja oko Peđe Grbina. Danas imamo u parlamentu 24 mandata desno od HDZ-a, ja sam njih pitao na našim zajedničkim oporbenim sastancima koji je razlog da stranke desno od HDZ-a ne naprave svoju koordinaciju klubova i da se bave politikom, iznose stavove. Nije bilo jasnog odgovora, oni su ustrajali u tome ako sam ja protiv okupljanja platforme Peđe Grbina da onda ne mogu sjediti s njima, rekao je Vrkljan. 

- Pravedna Hrvatska i ja kao predsjednik Pravedne Hrvatske smo bili oporba i mi jesmo oporba međutim oni su rekli još jedan izraz žetončić, nismo žetončići predsjednika Milanovića i nismo žetončići Putina, dodao je. 

Nedolazak na glasovanje 


Pitanje glasovanja povjerenja premijeru Plenkoviću tražio je Domovinski pokret, stranka desno od HDZ-a, predsjednik stranke Pravedna Hrvatska nije glasao za opoziv, ali nije bio ni protiv nego suzdržan.  

- Mi smo radili ono što kao stranka mislimo da je ispravno i da trebamo raditi. Prije svega smo vodili brigu o tome da čuvamo stabilnost poretka u hrvatskoj državi, da ne dozvolimo destabilizaciju Hrvatske kao države i ja sam na to ukazivao. Nakon što smo mi u Pravednoj Hrvatskoj bili suzdržani i kada su oporbeni zastupnici inzistirali da je ne mogu više biti dio oporbe onda sam ja na konferenciji za medije rekao objasnite mi što ćete sa 17 kolega, zastupnika koji su iz vaših redova koji isto nisu došli na glasovanje, kazao je Vrkljan. 

- Mi se nećemo skrivati iza nikakvih nedolazaka ili tako nešto, mi imamo naš politički program kojeg se pridržavamo, dodao je. 

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!