Peti val epidemije, izazvan omikronom, nastavio je višednevni trend pada

10.02.2022.

19:14

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Ruža Ištuk

Premašen broj od milijun zaraženih u Hrvatskoj

Premašen broj od milijun zaraženih u Hrvatskoj

Foto: HRT / HTV

Nakon što je naglo zahvatio i Hrvatsku, peti val epidemije, izazvan omikronom, nastavio je višednevni trend pada. PCR testovima otkriveno je oko šest tisuća tristo novozaraženih, a brzim antigenskim njih još oko dvije tisuće šesto. U odnosu na prošli četvrtak, imamo oko četiri tisuće dvjesto novih slučajeva manje. Dobra je vijest i da je u bolnicama danas 60-ak pacijenata manje nego jučer, a i 13 ih je manje na respiratoru. Nažalost, i danas imamo velik broj preminulih. S COVID-om ili od njega umrlo je još 48 ljudi. 

Iako je danas premašen broj od milijun zaraženih u Hrvatskoj, imamo najveći pad broja novozaraženih u petom valu.

- Možemo konstatirati da posljednjih dana bilježimo lagani pad broja hospitaliziranih pacijenata te je i udio hospitaliziranih u jedinicama za intenzivno liječenje i na respiratoru niži nego u prethodnom reazdoblju, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

U proteklih pet mjeseci, patronažne sestre do prošlog su tjedna kontaktirale sa 62.151 necijepljenom osobom, od kojih se 21.866 cijepilo.

- I u proteklom tjednu od 1288 kontaktiranih osoba samo njih 27 posto odnosno 342 odlučilo se na cijepljenje što je nepovoljan pokazatelj nižeg interesa u starijoj populaciji i nameće potrebu za daljnjim aktivnostima koje su u tijeku, dodaje Beroš. 

I dok u nekim zamljama, ohrabreni brojem cijepljenih, ublažavaju mjere, ministar Božinović poručuje.

- Ukoliko se nastave ovakvi trendovi sa zarazom uz posebno praćanje stanja u zdravstvenom sustavu stožer će pomno analizirati moguću dinamiku popuštanja mjera odnosno stavarnja uvjeta za suživot s virusom, ističe Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Zbog novih varijanti virusa nužna su, kaže znanstvenik Đikić, nova cjepiva.

- Varijanta omikron ima preko nekoliko stotina mutacija u usporedbi s originalnom varijantom i sada nova cjepiva koja su nam neophodno potrebna moraju biti proizvedena na novo, znači stara cjepiva više nemaju takvu djelotvornost, rekao je Ivan Đikić, znanstvenik.

Većina stručnjaka složna je u jednom - da cijepljenje nema alternativu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!