12:34 / 15.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Studio 4/M.M./HRT

Petrinja: Počelo useljavanje u kontejnersko naselje

Seliha Ferenčak iz petrinjskog stožera Civilne zaštite

Seliha Ferenčak iz petrinjskog stožera Civilne zaštite

Foto: Studio 4 / HRT

Počelo je useljavnje u stambeno kontejnersko naselje u Petrinji. Riječ je o 80 kontejnera.

Seliha Ferenčak iz petrinjskog stožera civilne zaštite u Studiju 4 rekla je da su spremna 23 kontejnera. Deset s četiri smještajna kapaciteta i 13 sa šest.

- Ostalih 46 s tri su smještajna kapaciteta. To bi bilo do nekih 150 ljudi. Danas ćemo useliti jednu do dvije obitelji, a do kraja tjedna i ostale jer moramo još neke radnje finalizirati, rekla je. 

Na pitanje prema kojima kriterijima je odlučeno tko će se prvi useliti, Ferenčak je rekla kako su to obitelji s više djece ili obitelji s osobama s invaliditetom, koje su dobile crvene oznake na kućama.

- Prema popisu stožera, imamo oko 600 ljudi kojima trebaju kontejneri. Kontejnersko naselje Češko selo krcato je i ovo će biti krcato, radi se i na izgradnji naselja u Mošćenici, a o kapacitetima se još razgovara, rekla je.

Dodala je i kako će u kontejnerskom naselju bit i dodatni poslovni objekti koji će ljudima osigurati popratne sadržaje, kao što su frizerski salon, pekarnica, slastičarnica...

Danas je posljednji dan za prijavu štete. HRT-ova novinarka Tamara Marković u podnevnom Dnevniku HTV-a izvijestila je da su ispred kontejnera Gradske uprave za prijavu štete od ranog jutra gužve i redovi. Istaknula je da oni kojima je prošao prvi pregled statičara, ne trebaju dolaziti prijaviti štetu kako se ne bi stvarale gužve. Prijavu je moguće napraviti danas do 16 sati.

Danas počinje i rušenje starog pogona tvrtke Gavrilović u središtu Petrinje. Prije toga evakuirat će se stanovnici dviju okolnih kuća kako ne bi došli u opasnost zbog vibracija tijekom rušenja.

Prioritet su i dalje objekti u državnom vlasništvu, a trebat će srušiti i 20-ak gradskih objekata.

Također, ovaj tjedan počinje i podnošenje zahtjeva za obnovu. To će biti moguće napraviti osobno, elektronički ili putem mobilnih ureda koji će obilaziti okolna sela i naselja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!