Piletić: Cilj nam je da usluge osobne asistencije koristi 14.100 osoba

29.03.2023.

13:25

Autor: HRT/S.M.

Ministar Marin Piletić

Ministar Marin Piletić

Foto: HRT / HTV

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić dao je izjavu novinarima dan uoči nego što će Hrvatski sabor raspravljati o prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji. Istaknuo je da je prijedlog zakona važan iskorak u osiguravanju prava osoba s invaliditetom i što se napokon stvara zakonski okvir za korištenje usluge osobnog asistenta. 

- Od 2006. godine, otkako se usluga osobne asistencije provodi uz različite oblike financiranja, a posljednjih nekoliko godina kroz europski socijalni fond, napokon smo sazreli da kao društvo donesemo i zakonski okvir. Danas usluge osobne asistencije koristi nešto više od 4.000 osoba s invaliditetom. Naš cilj je kroz ovako predložen zakon da to pravo u RH, ne kao mogućnost, nego kao zakonsko pravo ima minimalno 14.100 korisnika. Na taj način podižemo razinu i kvalitetu uključivanja u život zajednice osobe s invaliditetom, istaknuo je ministar Piletić.

Do sada se godišnje, kroz europski socijalni fond, za usluge osobne asistencije izdvajalo nešto manje od 150 milijuna kuna, točnije 19,8 mil. eura, rekao je i dodao kako očekuje da će s povećanjem broja korisnika i sati, taj iznos biti 156 milijuna eura.

Satnica za usluge osobne asistencije s 54 kune na 11 eura


Govoreći o cijeni usluge osobne asistencije kazao je da se ona kroz projektno financiranje plaćala 54 kune, a da bi predloženim zakonom ta satnica bila 11 eura ili 82,05 kuna. 

- Na taj način cijenu satnice usluge osobne asistencije dižemo za više od 50%, kako bi pružatelji mogli povećati plaće i osigurati konkurentnost ovog zanimanja osobnog asistenta na tržištu rada. Ovaj zakon je dugo iščekivan, nastao je u suradnji sa zainteresiranom zajednicom, Savezom udruga osoba s invaliditetom, predstavnicima korisničkih skupina, rekao je.

Roditelj njegovatelj


Istaknuo je da je posbenu pozornost javnosti i medija privuklo reguliranje statusa korištenja usluge osobne asistencije zajedno sa statusom roditelj njegovatelj.

- Danas u RH postoji nešto manje od 6.000 roditelja njegovatelja i njegovatelja. U ovom projektnom financiranju, uslugu osobne asistencije koristilo je samo njih 570, kazao je Piletić.

Poručio je da nitko nije zaboravljen i da se nikoga neće izostaviti. Cilj ovoga zakona je ne da netko ima manja prava nego naprotiv, veći opseg, veća prava, veću satnicu i lakše do osobnog asistenta.

Cilj ovoga zakona je ne da netko ima manja prava nego naprotiv, veći opseg, veća prava, veću satnicu i lakše do osobnog asistenta.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Predloženo je i da se poveća broj pružatelja usluge sa 173 na 688.

Ministar Piletić je među ostalim najavio da će se krenuti i u hitne izmjene zakona o socijalnoj skrbi, da će status roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta trajati još 10 mjeseci.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da nažalost nije mogao biti na sastanku s predstavnicima Udruge Sjena te je ponovio da je riječ o tek prvom čitanju prijedloga zakona o osobnoj asistenciji. Govorio je zatim o komunikaciji i suradnji s tom i drugim udrugama. Najavio je da će i dalje surađivati sa zainteresiranom javnošću.

Kazao je i da nikada nisu rekli da studenti ne bi trebali imati pravo na osobnog asistenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!