Plenković optužio oporbu: U eter bacaju lažne teze

23.01.2023.

18:07

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a kako su u stranci razgovarali o aktualnim političkim zbivanjima. Rekao je da su sutra na Banovini ministri Bačić, Medved i Erlić kako bi ubrzali obnovu.

Osvrnuo se i na najavu oporbe da će organizirati prosvjed zbog novog Zakona o pomorskom dobru. Hrvatski predsjednik Vlade govorio je o dizanju cijena, ali i razlici između bijelih i crnih lista. Sutra su na Banovini Bačić, Medved i Erlić kako bi ubrzali obnovu

Plenković je naglasio da je prošli tjedan bio pun zbivanja, prije svega u Hrvatskom saboru bilo je Aktualno prijepodne, predstavljeni su novi ministri u Vladi, te je on izvijestio o sastancima Europskog vijeća na godišnjoj razini. 

Dodao je, između ostalog, da se prošli tjedan održao i Svjetski gospodarski forum u Davosu, te da je obilježena i 30. obljetnica VRO Maslenica.

2020. godine bilo ih je jedanaest ili dvanaest u koaliciji, mi smo ih košarkaškim rječnikom dobili 25 razlike

Andrej Plenković

Predsjednik Vlade naglasio je kako se na današnjoj sjednici razgovaralo i o daljnjim koracima obnove.

- Sutra su na Banovini ministri Bačić, Medved, Erlić, da se upoznaju sa situacijom i da nakon toga kroz desetak određenih dana krenemo u odgovarajuće zakonske i institucionalne izmjene kako bi se ubrzala obnova, poručio je Plenković. 

Plenković optužio oporbu

Plenković je istaknuo kako danas u Hrvatskoj boravi i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, ali i posebni američki izaslanik za Balkan Gabriel Escobar.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na najavu oporbe da će organizirati prosvjed zbog novog Zakona o pomorskom dobru.

- Oni se svi skupa nastoje izvući iz gliba i živog pijeska zbog svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine. Sad cijela ta ekipa nastoji prekriti tu sramotu koju su učinili Hrvatskoj, poručio je.

Kazao je kako oporba sluša predsjednika Republike Zorana Milanovića, te nastoji da se to zaboravi.

- Nastoje bilo koju temu postaviti u eter, pa i one lažne. Ovo je lažna tema, odgovorili smo već na to u Saboru, kazao je predsjednik Vlade.

Plenković je optužio oporbu kako u eter baca lažne teze.

- Donosi se zakon kao dio reforme cijeloga pomorstva, kao dio NPOO-a, koji je sad u prvom čitanju. Rekli smo jasno, ako postoji što se može bolje formulirati, riješit će se. Pomorsko dobro je opće dobro, ne može ga nitko otuđiti, nema nikakvog ograničenja, ograđivanja plaža. Dakle, lažne teze ne bi li se ovi koji lakonski druge nazivaju kvislinzima izvukli iz gliba gdje su bili za Putinovu agresivnu Rusiju, a protiv pomoći Ukrajini. To je srce i biti ove operacije u kojoj se oni sad nalaze, poručio je.

Plenković je naglasio kako mu je ponašanje oporbe očekivano – svatko sa svakim, samo protiv HDZ-a.

- 2020. godine bilo ih je jedanaest ili dvanaest u koaliciji, mi smo ih košarkaškim rječnikom dobili 25 razlike. Vidjet ćemo kako će biti za godinu i pol, kazao je. 


O dizanju cijena i razlici između bijelih i crnih lista

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na razgovore s velikim trgovcima zbog dizanja cijena.

- Dobili rok da vrate cijene, velik dio vratio. Neki su dobili kazne. Dijalog koji ministar Filipović vodi s trgovačkim lancima, mislim da je jako dobar, da se napravi pregled informacija da potrošač zna gdje mu je koja cijena. Ne vidim u čemu je problem, ako neki mogu dati informacije, zašto drugi ne mogu. Tehnički očito nije problem. Nadam se da će kroz dijalog s ministrom Filipovićem i to biti riješeno, rekao je.

Plenković je komentirao razliku između bijelih i crnih lista, zašto su jedne prihvatljive, a druge neprihvatljive.

Istaknuo je kako Udruge za zaštitu potrošača imaju svoju ulogu.

- Dobili su sredstva od Vlade da to kontroliraju, ali temeljna stvar je da svaki gospodarski subjekt ne ide na štetu građana. Tu je najviša šteta građanima, a ljudi će to pamtiti, dodao je.

Plenković je poručio da je Vlada donosila mjere koje on smatra dobrima.

- Mislim da smo svojim zaključkom poslali dobre poruke i dosta je subjekata koji su vratili cijene, poručio je Plenković.

Dodao je kako se radi samo o dijelu subjekata koji su djelovali nepošteno.

- Ne radi se o ratu, radi se o odgovornosti, rekao je hrvatski predsjednik Vlade. 

Plenković: Sudjelovanje u EUMAM-u bilo bi simbolično u odnosu na ono što smo učinili 

Plenković kazao je da bi sudjelovanje Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM), koju nije odobrio Hrvatski sabor, bilo simbolično u odnosu na ono što je Hrvatska već učinila za Ukrajinu.

- Participacija u EU misiji vojne pomoći Ukrajini bila bi praktički simbolična u odnosu na ono što smo već do sada dali i što smo učinili, istaknuo je. 

- To radimo već mjesecima, cijelih ovih jedanaest mjeseci nažalost. To ćemo raditi i dalje, dodao je.

Naglasio je kako Hrvatska "u okviru svojih mogućnosti daje doprinos na način koji je koristan Ukrajini", a da pritom "ne umanjuje naše obrambene kapacitete".

O zagrebačkoj Čistoći

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na situaciju u zagrebačkoj Čistoći, gdje su radnici sankcionirani nakon što su snimljeni kako u isti kamion bacaju različiti otpad.

Istaknuo je kako će o toj temi više govoriti predsjednik GO HDZ-a Mislav Herman idućih dana.

Dodao je kako treba razgovarati o komunalnim temama.

- Važno je da komunalne službe dobro funkcioniraju. Baš da se otkaz dijeli na temelju jedne takve situacije, poručio je.

Plenković je kazao kako postoje procedure, te da Državni inspektorat također daje nekoliko dana da se otkloni problem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!