Plenković: Neradna nedjelja dobra za ravnotežu radnog i obiteljskog života

07.05.2021.

22:18

Autor: T.V./HRT/Hina

premijer Andrej Plwnković

premijer Andrej Plwnković

Foto: HTV / HRT

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji u petak sudjeluje na europskom Socijalnom samitu u Portu, rekao je u izjavi hrvatskim medijima da podržava zabranu rada nedjeljom jer je u Hrvatskoj "potrebno napraviti ravnotežu između radnog i obiteljskog života".

- Naša inicijativa se nikako ne kosi sa željom za većim brojem zaposlenih, s većim gospodarskim rastom, sa socijalnom uključenošću. Dapače, mi smo prošle godine u izbornoj kampanji vrlo jasno rekli da želimo napraviti takav zakon u trgovini koji će načelno zabraniti rad nedjeljom ali će ga se omogućiti do 16 nedjelja u godini zbog činjenice štp je Hrvatska turistička zemlja, a da je trgovina važna, izjavio je Plenković ispred kongresne dvorane gdje se održava samit.

Rekao je da je u četvrtak taj prijedlog upućen koalicijskim partnerima i da su oni podržali tu ideju "s obzirom da je to nešto o čemu smo proveli detaljna ispitivanja. Ispitivanja što većina hrvatskih građana zaista podržava. To je u konačnici u duhu tradicije našeg naroda, da je nedjelja neradni dan".

Najava nedjelje kao neradnog dana u Hrvatskoj izazvala je podijeljena mišljenja uoči lokalnih izbora koji se održavaju ovaj mjesec. Tisuće osoba je nezaposleno a brojne kompanije ugrožene zbog krize izazvane koronavirusom.

- Ja ne vidim da bi trebalo doći do problema s dobiti eventualno onih kompanija koje gledaju na nedjelju kao na jedan od dana koji im je bitan, dapače, to se i u drugim zemljama dobro rasporedi na dan prije i dan kasnije. Nije to nešto što ni drugi nisu prošli a i funkcionira, rekao je premijer.

On je istaknuo da se može očekivati "prirodno balansiranje" te nedjelje jer će "biti 16 (radnih) nedjelja, prema našem prijedlogu".

- Meni se čini da je to jako dobra i poželjna inicijativa, a u konačnici postoje i oni trgovački centri i lanci koji ne rade nedjelom već sada jer je to njihov odabir. Prema tome, moramo voditi računa i o pravima radnika i tom jednom balansu između radnog i obiteljskog života. To je cijeli smisao ovog Socijalnog skupa, da vodimo računa o svim tim elementima. Ne možemo samo voditi računa o jednom elementu, napomenuo je.

Plenković je u petak sudjelovao u Portu na Socijalnom samitu na kojem se okupilo 24 od 27 šefova država EU-a, a koji bi u subotu trebali objaviti deklaraciju prema kojoj će pojačati socijalnu politiku u idućih 10 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!