Plenković o Ini: Imamo golemu aferu i loš sustav upravljanja

02.09.2022.

14:17

Autor: HRT/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Imamo golemu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja i tako ne može ostati, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući plinsku aferu. Plenković je u posjetu Virovitičko-podravskoj županiji gdje je odradio sastanke sa županom i virovitičkim gradonačelnikom, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju sajma Viroexpo. 


- Ministar Filipović obavit će komunikaciju s drugim najvećim suvlasnikom u Ini, to je MOL. Naša pozicija je ista. Cijela ova afera ima tri dimenzije - prva je kazneno-pravna i o tome će voditi računa  nadležna tijela, druga je upravljačka i tu moramo staviti sve karte na stol. Ovakva situacija ne može dalje ići. Nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijene plina, a da o tome iznad njega nitko ništa ne zna niti da o tome izvještava nadležne, rekao je premijer Plenković.

- Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja i tako ne može ostati. Znamo da su i ranije vlade to pokušavale promijeniti i nisu uspjele, ali s ovakvim podacima i iskustvom - ovo jednostavno ovako ne ide, dodao je.

Ponovio je da će se tražiti odgovornost cijele uprave Ine, hrvatskih i mađarskih članova.

- Ovo je sistemska greška, rekao bih.

Plenković je istaknuo kako Vlada koristi sve mehanizme koje ima na raspolaganju.

Govorio je i o najavljenom otkupu Ine od MOL-a.

- Hrvatska je napravila profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ovog udjela u Ini, za to smo im ponudili određenu cijenu, ali oni nisu prihvatili. Mi nismo kolekcionar umjetnina koji će platiti afektivnu cijenu koja je drugačija od procjene. Oni nisu to htjeli prodati, to smo lani objasnili nekoliko puta. Nije da mi nismo htjeli ili da nismo poduzeli što smo trebali, naprotiv. Da bi se ta transakcija izvela potreban je dogovor obiju strana, poručio je premijer.

Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja i tako ne može ostati.

Andrej Plenković

- Što se tiče odluka da se ide u privatizaciju Ine, to pitajte ljude iz 2003. i 2008. Kao u mnogim slučajevima, ovo su naslijeđeni dosjei s kojima se vlade nakon toga bave, bave na način na koji smatra da može. Mislim da je naša namjera o otkupu MOL-ovog udjela u Ini politički, ekonomski, energetski, s aspekta nacionalnog interesa ispravna, ali da bismo to učinili moramo doći do dogovora.

 Plenković je poručio kako nije njegova vlada išla u prvi i drugi krug privatizacije Ine, a još manje razgovarala o upravljačkim pravima i metodologiji upravljanja.

- Ministar Filipović dobio je zadaću i on to radi, da dobije sve podatke koji su nam bitni, rekao je premijer.

Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja, koji je doveo do značajne financijske štete za kompaniju i državu. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji, kaže Plenković.

Oporbu spaja jedino mržnja prema HDZ-u

Premijer je također poručio kako nitko neće ostati bez plina ili struje te ponovio da će Vlada idućeg tjedna predstaviti mjere pomoći za kućanstva, nevladin sektor, javni sektor, vrtiće, škole, fakultete...

O oporbi koja najavljuje nove akcije Plenković je ustvrdio kako je riječ o različitim političkim strankama, ideološki nespojivim koje spaja jedno mržnja prema HDZ-u.

Sada tu mržnju žele transferirati na građane, rekao je dodavši kako se radi "jedino o oportunističkom nastojanju da jednu aferu politički zalijepe Vladi i HDZ-u.

Tu agresiju predvodi drug iz Kragujevca koji ne zna ni gdje živi, ni gdje mu supruga završava fakultet. Grbin, kakav je njegov kredibilitet, upitao je.

Plenković je komentirao i slučaj pedofila iz Slavonije, koji je upućen na rad za opće dobro u udrugu koja pomaže djeci, ocijenivši kako je riječ o ozbiljnom propustu Probacijskog ureda pa treba utvrditi odgovorne i sankcionirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!