Zbog plinske afere opozvan jedan od mađarskih direktora

01.09.2022.

19:34

Autor: Šime Vičević, Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS

Ina

Ina

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Plinska afera i dalje potresa političku scenu. Vladajući ističu da slučaj kojim je Ina oštećena za više od milijardu kuna pokazuje da sustav upravljanja ne funkcionira te da je nužno izmijeniti ugovor između hrvatske i mađarske strane.


Premijer sa sjednice Vlade i danas šalje poruku - ključnu ulogu u otkrivanju afere u INA-i imao je Ured za sprječavanje pranja novca. Naglašava i da je novac nije nestao, već je sačuvan.

- Predmet ima svoju pravosudnu dimenziju, međutim, ima i ovu upravljačku dimenziju o funkcioniranju INA-e. Mi ćemo tu sigurno poduzimati korake da se tu stvari promijene jer ovo što se dogodilo je izrazito loše i katastrofalno i mislimo da tu stvari treba iz korijena promijeniti da se ovakvo nešto više ne dogodi, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Slučaj pokazuje da sustav upravljanja u INA-i ne funkcionira, kao ni odnosi hrvatske i mađarske strane, ističe ministar Malenica.

- Mislim da ćemo u narednom razdoblju, svakako prvenstveno resorno ministarstvo, revidirati ugovor i vidjeti zapravo postoje li tu nekakve pravne mogućnosti da se taj ugovor mijenja. Tako da ćemo učiniti sve u narednom razdoblju da se to ispravi, da se spriječi i da, naravno, i hrvatska strana ima određenu ulogu u vođenju INA-e, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Poslijepodne su se priopćenjem oglasili iz MOL Grupe. Ističu da su ponosni na rezultate poslovanja INA-e, i to u vrijeme kada su se vodile dvije arbitraže između dioničara.

„ MOL Grupa ističe da je INA na dobrom putu. Razdoblje od javnog preuzimanja INA-e 2008. uspješno je, budući da je INA izrasla iz tvrtke na rubu stečaja u to vrijeme u sadašnju uvjerljivu financijsku stabilnost. (...) No, potpuno nam je neprihvatljivo ono što je Damir Škugor napravio u poslovima trgovanja plinom u Ini. Kao dioničar Ine, zahvalni smo hrvatskim vlastima što su rano otkrile njegove prekršaje i nedjela.”

Ističu i da u potpunosti podržavaju prijedlog Nadzornog odbora INA-e da se provede temeljita i stroga istraga. Kad završi, naglašavaju, bit će posljedica. S druge strane, borba protiv korupcije snažan je Vladin prioritet, ističe premijer Plenković.

- Ovo su djela grupe ljudi, pojedinaca, a ne bilo kakva politički motivirana ili ne daj Bože sponzorirana aktivnost. I to govorim vrlo jasno jer ove jeftine pokušaje demagoga, koji su sada sve glasniji unutar opozicije, nećemo prihvatiti, rekao je Plenković.

Predsjednik Milanović ističe da je riječ o najvećoj aferi koju je vidio. Na pitanje o tome vidi li i odgovornost premijera odgovara.

- Ne mogu je dokazati, ja nisam HDZ-ovac. Znam da zvuči grubo. Kad nemam dokaza, ne mogu upirati prstom u Plenkovića. Da je previše povezanih ljudi, da se stalno pojavljuju u sličnim ulogama, to je točno. To je ogroman požar, biblijskih razmjera, očito je nestalo povjerenja među njima, dlanovi su im se oznojili, istaknuo je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

O stanju u INA-i tvrdi da nije razgovarao s mađarskim premijerom Orbanom tijekom njihovog nedavnog susreta, ali smatra da je potrebno sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost.


Opozvan jedan od mađarskih direktora

Nakon što je premijer Plenković jučer zatražio odgovornost svih članova Uprave Ine, bilo mađarskih, bilo hrvatskih, u Ini su se počele događati promjene. Već je opozvan jedan od mađarskih direktora u kompaniji.

Kako doznajemo riječ je Gyorgyiju Patku, direktoru Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio u hijerarhijskom lancu prvi nadređeni prvookrivljenom Damiru Škugoru. Patko je opozvan i vraća se na poziciju u MOL. 

- Izvori bliski naftnoj kompaniji kažu nam da je ovo uobičajena praksa, da Mađari koji su na funkcijama u Ini također imaju i svoje funkcije u MOL-u, rekla je Matea Šeparović u središnjem Dnevniku.

Linić: Najveću ulogu u izboru Škugora imao predsjednik Upravnog odbora Ine i MOL

Dok oporba s jedne strane traži ostavku Andreja Plenkovića i cijele Vlade, ali i svih tijela u Ini, mi smo za komentar upitali bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je bio i predsjednik NO u Ini. On smatra da bi najveća odgovornost trebala biti na mađarskoj strani zbog ugovora o upravljanju koji je sklopljen za vrijeme mandata bivšeg premijera Ive Sanadera.

Na temelju tog ugovora dane su velike ovlastima direktorima sektora u Ini. Sam Škugor imao je ovlast da potpisuje ugovore u vijednosti do 20 milijuna eura. To se nikako nije smjelo dogoditi, smatra Linić.

- Evidentno je da je ipak najveću ulogu u izboru Škugora imao predsjednik Upravnog odbora Ine i ja bih rekao mađarska strana, mađarski partner, odnosno MOL. I da je utjecaj hrvatskog dijela bio vrlo mali. Tolika važnost direktora je specifičnost samo Ine i tolike ovlasti su samo temeljem ugovora o upravljanju Ine između hrvatske i mađarske strane, rekao je Slavko Linić, bivši ministar financija.

- Ako se imalo srame, pristupit će zajedno s Vladom promjeni ovog neodrživog ugovora, poručuje Linić.

- Onog trenutka kad je drugostupanjski osuđen Sanader, Vlada Zorana Milanovića mogla je sudski tražiti raskid i poništenje ugovora koji je sklopljen u koruptivnim okolnostima. Zašto nije? E, to morate pitati samog Milanovića s obzirom na to da je on mene isključio oko događanja oko Ine jer smo imali različiti pristup. On je imao svog predsjednika NO kojem je vjerovao, ja nisam vjerovao i ja bih rekao njega pitajte zašto nije koruptivni ugovor poništen.

- Prava hrvatska stvarnost - bitno je da se međusobno pokoljemo i zamrzimo, da politiziramo, tko će uživati u svemu tome - mađarski MOL. 

Zbog čega je bivši premijer, a sadašnji predsjednik Republike propustio priliku izmijeniti ili poništiti  taj ugovor upitali smo ga danas. 

- Gledajte nisam došao ovdje komentirati Slavka Linića kojeg sam morao izbaciti iz stranke i Vlade zbog muljaža sa zemljištem u Slavoniji, ako imate neko bolje pitanje, a sigurno imate, spreman sam na to odgovoriti, poručio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!