Plenković o poskupljenjima: Analizirat ćemo podatke, svi mehanizmi su tu

13.01.2023.

18:39

Autor: HRT/IMS/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković je na obilježavanju 33. godišnjice HDZ-a u Splitu rekao da su tri prioriteta u ovoj godini ubrzanje obnove na Banovini, sprječavanje negativnih efekata energetske krize i demografska obnova.

U ovoj godini imamo nekoliko prioriteta, a na nacionalnoj razini imamo strateški cilj, obvezu i dužnost koju moramo učiniti- ubrzati proces obnove na Banovini. To ćemo i napraviti," istkanuo je Plenković u govoru na obilježavanju godišnjice osnutka splitskog HDZ-a.Naglasio je kako je drugi prioritet sprječavanje bilo kakvih negativnih učinaka energetske krize na naš svakodnevni život i razvoj gospodarstva.

- I treće, bavit ćemo se egzistencijalnim pitanjem hrvatskog naroda - demografijom, onim što nas čini da nas ima ili da nas nema i to u ne dalekoj budućnost. To je ključ i nije samo za jednu vladu nego je to zadaća i proces u godinama koje su pred nama, da nas ne bude sve manje nego da stvorimo uvjete da nas bude sve više i da usporimo negativan demografski trend," poručio je Andrej Plenković. U svojem govoru kritizirao je one koji bi htjeli Hrvatsku bez HDZ-a.

- Postoje oni koji misle da sve što je loše u Hrvatskoj je zahvaljujući HDZ-u, a sve što je dobro za njih je tek puka vijest koju objavi Reuters, Hina, rekao je Plenković.

- Po njegovom tumačenju, tako govore oni koji nisu dali doprinos ostvarenju strateških ciljeva pod vodstvom HDZ-a, od prijema u EU, NATO do prijema u schengenski europrostor.

Predsjednik HDZ-a Plenković je podsjetio kako je nedavno izabrano novo vodstvo splitskog HDZ na čelu s predsjednikom Tomislavom Šutom. Dodao je kako se raduje suradnji s tim vodstvom.

A novoizabrani predsjednik splitskog HDZ- a Šuta u svojem je govoru kritizirao sadašnju vlast u Splitu pod vodstvom gradonačelnika Ivice Puljka.

- Nema obećanih projekata u Splitu, i da nema Vlade i premijera Plenkovića, u Splitu u ovom trenutku ne bi bio ništa, ocijenio je Tomislav Šuta. Za sadašnju splitsku vlast je rekao da je površna i populistička.

Plenković o podizanju cijena: Analizirat ćemo podatke, idemo korak po korak

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, referirajući se u petak na ultimatum koji su poslali trgovcima da do danas vrate cijene, rekao je kako se ide 'korak po korak' i sve prikupljene podatke pažljivo će analizirati, a napomenuo je i da je dio aktera cijene vratio.

Idemo korak po korak. Svi mehanizmi su tu. Pažljivo ćemo analizirati sve podatke koje prikupe službe. Jedan dio aktera je vratio cijene i nakon naših političkih poruka i nakon nalaza inspekcijskih službi, izjavio je Plenković novinarima prilikom obilježavanja 33. godišnjice gradskog HDZ-a u Splitu.

Izjavu Nataše Tramišak kako nije dobila obrazloženje zašto je smijenjena s mjesta ministrice nije želio ponovo komentirati. Napomenuo je kako je Ivan Anušić bio jedini član predsjedništva HDZ-a koji nije bio za njezinu smjenu, no i da je za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podržao Branka Bačića.

Dolazak u Split isključivo vezan uz obljetnicu HDZ-a

Plenković se osvrnuo i na facebook objavu splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji je ranije danas izrazio žaljenje što o njegovom dolasku nije obaviješten Grad Split "jer bi zaista voljeli ugostiti premijera i iskoristiti priliku za razgovor o projektima".

Rekao je da "nije znao za tu informaciju", te dodao da je danas obljetnica HDZ-a, njegov dolazak u Split isključivo je vezan za to i danas nije taj dan. Ustvrdio je i kako vidi da je Puljku "prioritet kako da smijeni novog predsjednika HDZ-a Splita Tomislava Šutu".

Za splitskog je gradonačelnika također rekao kako je "čovjek koji je u stanju reći da su mu Schengen i euro dobra vijest".

- Oni koji nisu dali nikakav doprinos velikim strateškim projektima za Hrvatsku, za razliku od HDZ-a i HDZ-ove Vlade, a on je jedan od tih, jer tako to komentira, onda nema element identifikacije. Kada nemate element identifikacije s reformama i s višegodišnjim zahtjevnim procesima onda se prema tome odnosite kao prema nekoj vijesti. Meni je jučer Kaja Kalas estonska premijerka uz zagrljaj i poljubac iskreno čestitala na tome. Ja još nikoga iz oporbe nisam čuo da nam je čestitao, ustvrdio je premijer i predsjednik HDZ-a.

Komentirao je i izjavu jednog od utemeljitelja HDZ-a kako treba preispitati suradnju s Domovinskim pokretom u županiji rekavši da kada netko sebi u naslov stranke stavi Domovinski pokret, a u stanju je za razliku od 'furbastih lijevih' koji se nisu uključili u glasovanje o misiji pomoći Ukrajini biti toliko mudar da glasa protiv, onda jako dvoji o njihovoj upućenosti, motivima i znanju.

- To su odabiri koje za stranke koje pretendiraju imati domoljubni imidž, to su porazni, katastrofalni odabiri. To ozbiljne političke stranke ne rade. I tu je ta ključna razlika između HDZ-a i političke sitneži, rekao je Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!