Iz Vlade odbacuju kritike saborske oporbe i navode Financial Timesa

14.06.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Iz Vlade odbacuju kritike saborske oporbe i navode Financial Timesa

Iz Vlade odbacuju kritike saborske oporbe i navode Financial Timesa

Foto: Borna Filic / PIXSELL / Shutterstock

U Saboru se komentiralo pisanje Financial Timesa o problemima u Fortenovi. Naveli su da je hrvatska vlada prošle jeseni pritiskala njemačku kompaniju Allianz da njihov mirovinski fond koji posluje u Hrvatskoj pristane na ponudu ostalih fondova da preuzmu Fortenovu. Dogovor je u zadnji tren propao.

Iz Vlade su odbacili kritike oporbe i medijske navode. Oglasila se i Hanfa koja je poručila da je u svojim nadzornim aktivnostima samostalna i neovisna te nije pod utjecajem Vlade. 

- Ja očekujem od premijera da ove iz Financial Timesa ne proglasi ljevičarima i nekim tko je protiv Vlade i tko ne razumije njihove uspjehe. Što se tiče pitanja Agrokora, Fortenove, Grupe Borg, dovoljno je skandalozan način donošenja i pripreme zakona, da je ovo samo još jedna kapljica koja pomaže tkati taj slap, poručio je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Skandalozno je da se Hrvatska vlast na takav način miješa u tržište i tržišne odnose i da se državne institucije poput Hanfe koriste za kažnjavanje poslovnih subjekata koji ne igraju onako kako ih politika pritišće i misli da trebaju igrati, rekao je Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta.

- Sve je ovo posljedica Lex Agrokora, to je potpuno jasno, skupine Borg, netransparentnog donošenja zakona. Agrokor je rasparčan u dijelove, rasprodan, ustvrdila je Ivana Kekin, Klub zastupnika Možemo!

Plenković: To stvarno je na rubu fantastike


Iz Vlade su odbacili kritike oporbe i medijske navode o pritiscima u slučaju preuzimanja Fortenove. Naglasili su da su osigurali prijelazno razdoblje da se poslovanje kompanije uskladi sa sankcijama EU-a prema Rusiji i da se Fortenova oslobodi ruskog vlasništva.

- Kompanija razgovara s kim? S mirovinskim fondovima u Hrvatskoj. Ti isti mirovinski fondovi od naših tijela traže odobrenja da otkupe udio suvlasništvo u kompaniji koje su imale ruske banke. Oni dolaze k nama i našim tijelima da nas obavijeste o tome. Nitko ih ne tjera, dakle da to podsjetim. U jednom trenutku jedan od tih fondova, odjednom, u zadnji tren kaže da neće. I to je sve. Da li ih je netko prisiljavao, da li ih je netko ucjenjivao, da li ih je netko pritiskao, to stvarno je na rubu fantastike. Ako imate šefa tog fonda koji drži liniju - da želimo participirati zajedno s ostala tri fonda, da bi onda negdje u Njemačkoj se dogodilo da neka nadzorna tijela donesu neku suprotnu odluku, onda je normalno da hrvatski diplomatski predstavnici, koji za to i služe, idu pitati o čemu se tu radi, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.


Grlić Radman: To su špekulacije

Izvor Financial Timesa ustvrdio je da su hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman i hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota naknadno lobirali kod nekoliko Allianzovih direktora.

Ministar Grlić Radman gostujući u emisiji "A sada Vlada" rekao je da se tu radi o špekulacijama.

- To su špekulacije koje odbijam kao neutemeljene, one su besmislene. Hrvatska Vlada niti je sudjelovala, niti sudjeluje u procesu preuzimanja, objasnio je Grlić Radman. 

Butković: Vladi je bitno da Fortenova bude stabilna


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odbacio je tezu o tome da je Vlada vršila pritisak na bilo koga u vezi Fortenove te poručio da je Vladi bitno da ta kompanija bude stabilna.

- Teza o tome da je Vlada RH vršila pritisak na bilo koga, a poglavito na AZ mirovinski fond je besmislena i mi je odbacujemo u potpunosti, izjavio je Butković nakon sastanka predstavnika Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu.

Podsjetio je da je ruski Sberbank ranije najavio izlazak iz suvlasničke strukture Fortenove, suočen sa EU sankcijama zbog ruske agresije. "Tada smo, ako se sjećate uredbe o sankcijama iz srpnja prošle godine, osigurali rok do kraja listopada, do kada su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbanke uz odobrenje svih nadležnih tijela. Inicijativa je bila od mirovinskih fondova za tom transakcijom, i u tom smislu mi smo kao Vlada imali tu informaciju, ali nismo vršili nikakve pritiske", poručio je Butković.

Kazao je i da je Vladi bitno da ta tvrtka bude stabilna.

Na pitanje što će biti s Fortenovom i kako će se refinancirati njezine obveze po obveznici od milijardu eura koja dopsijeva u rujnu, rekao je da će se vidjeti što će se dogoditi u idućem razdoblju.

- Vjerujem da će do refinanciranja doći, ali pričekajmo sastanak s upravom Fortenove, pa ćemo imati više informacija, izajvio je Butković.

Priopćenje Allianza 


Na upit HTV-a je li bilo pritisaka iz Allianza je stiglo šturo priopćenje:

"Allianz ne komentira svoje interakcije s državnim tijelima. Allianz donosi odluke na temelju merituma, u skladu s vrijednostima tvrtke i dužnostima prema klijentima", odgovorili su iz Allianza.

Hanfa samostalna i neovisna u svojim nadzornim aktivnostima


Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja je početkom studenoga lani pokrenula nadzor nad mirovinskim društvom Allianz ZB, poručila je da je u svojim nadzornim aktivnostima samostalna i neovisna te nije pod utjecajem Vlade RH.

- Hanfa je nad mirovinskim društvom Allianz ZB pokrenula redovni neposredni nadzor, u sklopu kojeg se provjerava i proces donošenja investicijskih odluka, u skladu sa unaprijed definiranim planom nadzora i regulatornim ovlastima Hanfe. Hanfa je u svojim nadzornim aktivnostima samostalna i neovisna te ih provodi u svrhu očuvanja stabilnosti financijskog sustava i provjeru zakonitosti poslovanja subjekata nadzora te u provođenju svojih nadzornih aktivnosti nije pod utjecajem Vlade Republike Hrvatske, stoji u odgovoru te regulatorne agencije na upit Hine da komentira jučerašnje pisanje Financial Timesa.

Podsjetimo, jučer je Financial Times objavio da je hrvatska vlada podvrgnula pritisku njemačkog osiguravatelja Allianz, a Hanfa zaprijetila mjerama njegovom AZ fondu nakon što se povukao iz sporazuma koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura ruskoj Sberbanci za 42,5-postotni udio u Fortenovi, najvećem poslodavcu u Hrvatskoj sa 45 tisuća zaposlenih i prihodom od 5,2 milijuna eura.

U Allianzu su naveli da je odbor AZ-a samostalno odlučio da neće ulagati u Fortenovu "zato što je profil rizika i povrata bio potpuno neprimjeren za umirovljenike i zato što je financijska struktura predstavljala potencijalne rizike kršenja propisa koje je smatrao neprihvatljivima". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!