Plenković: Presudu Vrhovnog suda ne vidim kao ucjenu

15.10.2021.

16:24

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / IMS

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak kako presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media ne vidi kao ucjenu jer je to proces koji traje, referirajući se time na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića kojemu je tajming presude neobičan i "kao da ih je netko ucjenjivao".

- Ne doživljavam baš to kao ucjenu, to je pravni proces koji traje desetak godina, došao je kraj kad je došao. Ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to Vlada i HDZ koji vodim zadnjih pet godina. Tako da ne znam, možda on ima nekakve dodatne informacije koje mi nisu poznate, rekao je Plenković nakon sastanka Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

Upitan je li njemu neobičan trenutak, odgovorio je kako nije trenutak presude dovodio u pitanje niti jednom izjavom, niti to kani.

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je presudu Vrhovnog suda Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media. Rekao je da je vrijeme objave neobično jer je, kaže, presuda očito napisana prije i čuvala se do dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda, "kao da ih je netko ucjenjivao". Dodao je da presuda nema veze s Andrejom Plenkovićem, ali ima s nekima koji su tada bili aktivni i još su. Komentirao je i izjavu premijera da ne zna rade li neki suci pod pritiskom Milanovićeve retorike.

- Baš je zanimljiva ta logička akademija gospodina Plenkovića. Da vidimo kako sam ja to utjecao na suce koji su donijeli presudu protiv, HDZ smatra na njihovu štetu, a ja sam taj koji je kritizirao Vrhovni sud, a gospodin Plenković činio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati u životu, kad imate posla s gorima od sebe, rekao je Milanović.


A predsjeniku Milanoviću odgovorili su i iz Vrhovnog suda, na Twitteru su poručili da je - pogriješio.


Oporba priklonjena predsjedniku. Smatraju da nije slučajno što je presuda stigla u vrijeme kad se u Saboru raspravlja o izboru novog čelnika Vrhovnoga suda.

- Ta presuda je donesena, neki kažu, već u lipnju mjesecu. Pitanje je zašto je čekala ovako dugo i zašto je čekala dan kada Sabor raspravlja o kandidatu Dobroniću?, komentirao je Božo Petrov (Most).

- Naravno da postoje, u najblažem obliku, bar sumnje da ovo nije slučajno objavljeno baš sada, baš sad kada na čelo Vrhovnog suda treba doći osoba koja je spremna razbiti i obračunati se s ustaljenim obrascima ponašanja, rekao je Peđa Grbin (SDP). Rasprava je po tom predmetu bila ranije, trebalo je određeno vrijeme da se napravi i izradi presuda, a tajming određuje Vrhovni sud - odgovara Dražen Bošnjaković (HDZ).

Novi predsjednik Vrhovnog suda korijene vuče s otoka Hvara. Pravni fakultet završio je 1985. u Zagrebu, a sudačku karijeru počeo 11 godina poslije. Za mjesto šefa Vrhovnog suda borio se još 2006., no naposljetku je odustao. Od ponedjeljka upravo on postaje čelni čovjek sudbene vlasti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!