Milanović o presudi za Fimi mediju: Tajming je neobičan

15.10.2021.

10:10

Autor: B.A./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović danas je, komentirajući presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, rekao da je tajming neobičan, "kao da ih je netko ucjenjivao", te da je presuda očito napisana ranije, pitajući se zašto nije objavljena prije dva mjeseca.

Milanović je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane akademije u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, rekao da je prvi put takvu presudu komentirao još 2014. godine, za službenog posjeta Australiji.


- Prošlo je sedam godina, rekao je Milanović.


- Vrhovni sud je u pravilu potvrdio u onom supstratu u činjeničnom stanju skoro sve. Jednu osobu je oslobodio, dodao je.


Bi li se HDZ trebao ispričati?


- Ne znam. S jedne strane, to s Plenkovićem stvarno nema veze, mada s nekim ljudima koji su tada bili aktivni, a i sada su, ima veze. To je njegova stvar, poručio je.


Na novinarski upit o komentaru premijera Andreja Plenkovića da je ova presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, kako je to jednom ustvrdio Milanović, Milanović je rekao da je tajming neobičan.


- Kao da ih je netko ucjenjivao. O tome stalno govorim. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Ima i onih koji rade samo za sebe i cijeli život samo za sebe. Dakle, tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije. To je jasno kao suza, bistro kao gorski potok. I čuvana je u otpremi i onda, dan-dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda se objavi. Netko je donio tu odluku. Ja pretpostavljam da nije kotlovničar, nego osoba koja vodi sud. I treba ga pitati s kojim motivima. Zašto to nije objavljeno prije dva mjeseca? Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsjednika suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkovit alat manipulacije, rekao je Milanović.

"Napišeš presudu i onda je čuvaš u ladici i očito nešto pokušavaš iskamčiti"

Rekao je i da bi bio revoltiran da je član HDZ-a.


- Napišeš presudu i onda je čuvaš u ladici i očito nešto pokušavaš iskamčiti, dodao je Milanović.


Ocijenio je kako je Vrhovni sud potvrdio sve što je ustanovio i prvostupanjski sud, osim kod jedne osobe koju je oslobodio i malo je kazna preinačena.


- Baš je zanimljiva ta logička akademija gospodina Plenkovića, da vidimo kako sam ja to utjecao na suce koji su donijeli presudu, HDZ smatra, protiv njega, dakle, na njihovu štetu, a ja sam taj koji je kritizirao VS, a gospodin Plenković je činio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati u životu, kad imate posla s gorima od sebe, rekao je Milanović.


- To smatram zabrinjavajućim i ne znam na kojem propisu, internom ili zakonskom, je to utemeljeno, da se na takav način temporalno manipulira s presudama. Napišeš je i onda je držiš u podsuknji, a da to nitko ne zna. To su užasno ozbiljne stvari, dodao je.

Što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je kako ta priča nije trebala trajati ovoliko dugo, a najavu izbora Radovana Dobronića ne vidi kao svoju pobjedu, već kao mogućnost da neke stvari funkcioniraju bolje. 

"Nemamo narkomansku vojsku"


Komentirajući slučajeve kokaina u vojsci, Milanović je rekao da su izolirani, ali i zabrinjavajući.


- Neću tražiti testiranje u cijeloj postrojbi. Imenovan je novi zapovjednik, profesionalac. Bio je i prethodni, ali očito je bio neki propust, on je razriješen, potpisao sam tu odluku i idemo dalje raditi. Što, da testiramo sve vojnike? Što je sljedeće, sve učenike, sve službenike?, upitao se.


Na pitanje otkud vojnicima droga odgovorio je:


- Otkud vojnicima droga? Kupili su je na crnom tržištu, od organiziranog kriminala. To je barem jasno. To premijeru nije jasno odakle im droga? Odite u apoteku pa kupite drogu. Kupili su je na crnom tržištu, takvo jedino i postoji.


Dodao je da je sad pitanje je li itko od vojnika i koliko njih bio tog lanca ili su samo bili kupci.


- Što tu nije jasno? Pa to je svakom tupljem srednjoškolsku jasno. Kakva istraga, rekao je.


Milanović je rekao da se VSOA bavi težim stvarima, a ako na ovako nešto naleti, onda se to prijavi i riješi.


- Bez hajke. Jučer je bilo na policajce, danas na vojnike. To su izolirani slučajevi. U protivnom ćete implicirati da imamo narkomansku vojsku, što nemamo, rekao je predsjednik.

O prosvjedu oporbe zbog HRT-a

Komentirajući jučerašnji prosvjed oporbe u Saboru zbog postupka donošenja prijedloga o imenovanju Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a, Milanović je rekao da je procedura važna. Ustvrdio je da je bivši ravnatelj Kazimir Bačić, koji je u korupcijskoj aferi završio u istražnom zatvoru, bio politički izbor HDZ-a, kao što je njegov izbor bio Goran Radman.

Rekao je kako bi HRT-u ostaviti sve ono što druge televizije ne rade, ali da se ne bi trebao baviti dnevnom politikom i emisijama kojima se kreira dnevnopolitička atmosfera.


- To je, pobogu, zastarjelo i opasno. I u tome je sjeme nesporazuma, a vrlo često i zla kada govorimo o HRT-u. Nitko se ne bori za HRT ili za javni nadzor HRT-a zbog emisije o poljoprivredi, nego zbog dnevne politike, rekao je.

O gorivu

Milanović je rekao da podržava odluku Vlade o ograničenju cijene goriva.


- Podržavam. To ima svoju cijenu, to košta, odnosno, košta ili na aktivnoj, ili na pasivnoj strani, rekao je Milanović. 


Rekao je da onaj tko vodi državu uvijek mora razmišljati samo o sebi, a tek onda o susjedima, Ukrajini, Rusiji.


- To je 13. prase. Samo o sebi i o svojim dugoročnim aranžmanima. Kupiti na vrijeme dovoljne količine, biti osiguran za kišni dan. Evo, sad je došao kišni dan, pod navodnim znacima. Oni koji su o tome razmišljali imaju toplu kuću, a onima koji nisu bit će malo hladno za prste. Govorim o državama, ne o pojedincima, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!