Dobronić na čelu Vrhovnog suda

15.10.2021.

08:00

Autor: HRT/Hina

Radovan Dobronić izglasan za predsjednika Vrhovnog suda

Radovan Dobronić izglasan za predsjednika Vrhovnog suda

Foto: Marko Lukunic/Patrik Macek / PIXSELL

Radovan Dobronić novi je predsjednik Vrhovnog suda. Za njega je u Saboru glasalo 120 zastupnika, troje je bilo protiv. Dobronić će prisegnuti u ponedjeljak, a njegovim je izborom zaključena višemjesečna kriza vezana uz imenovanje predsjednika Vrhovnog suda, nakon što je Đuri Sessi istekao mandat sredinom srpnja. Dobronić će ujedno biti i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. U prvom priopćenju nakon izbora zahvalio je predsjedniku Zoranu Milanoviću koji ga je predložio kao kandidata, Hrvatskom saboru i javnosti.


Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju s Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Iz priopćenja za javnost Radovana Dobronića

I tako je Radovan Dobronić, nakon višemjesečnih polemika, izabran na najvišu dužnost sudbene vlasti. Novoizabrani predsjednik prve je dojmove sažeo u priopćenju.

"Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju sa Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa", poručio je.

Čestitke je uputio predsjednik Vlade, koja je podržala njegovo imenovanje.

- Vidim da je dobio skoro unisonu potporu onih zastupnika koji su bili nazočni u Hrvatskom saboru, što mislim da je dobro i vjerujem da će raditi kvalitetno i profesionalno svoj posao, rekao je predsjednik vlade Andrej Plenković.

Dobronić priseže u ponedjeljak i tada će službeno zasjesti na čelo Vrhovnog suda. To je mjesto bilo prazno još od srpnja, kad je istekao mandat Đuri Sessi.

Zastupnici Dobroniću: Ovo nije bjanko potpora 

Dobroniću su zastupnici poručili da mu to nije bjanko podrška, nego će njegov rad pratiti kroz izvješća koja će Saboru podnositi svake godine.

- Mjerit ćemo ga po parametrima koje je sam naveo, rekao je Božo Petrov (Most) koji je, kao i drugi zastupnici, prije samog glasovanja, ponovio zašto se odlučio za Dobronića i što od njega očekuju.

- Ključno što očekujemo je da se ubrzaju postupci, posebno oni koji su vezani za političku korupciju, rekla je Sandra Benčić (Možemo), navodeći kako je pravomoćna presuda za Fimi mediju pokazala što znači kad protekne puno vremena do pravomoćne presude. 

Krunoslav Katičić
(HDZ) uzvraća joj da iznosi objede, da ne postoji kolektivna krivnja, već da odgovornost bilo koje pravne osobe, uključujući političku stanku, proistječe iz pojedinačne, dokazane odgovornosti. Brojni članovi HDZ-a takvu nametnutu kolektivnu odgovornost ne prihvaćaju, naglasio je.

Peđa Grbin (SDP) ističe kako možda kazna proistječe iz odgovornosti pojedinca, ali da oduzimanje 14,5 milijuna kuna proistječe iz odgovornosti pravne osobe HDZ-a.

Domagoj Hajduković (KSD) upitao je HDZ od kojeg novca će platiti kaznu.

- Ako ćete platiti od novca koji dobivate za političko djelovanje, onda ćete kaznu što ste pljačkali Hrvatsku, platiti našim novcem, izjavio je zastupnik.

Željko Sačić (HS) pak kaže da mu je neshvatljivo da je presuda za Fimi mediju ugledala svjetlo dan prije izglasavanja predsjednika Vrhovnog suda.

Sudac poznat iz slučaja 'švicarac'

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji.

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci. Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' presudio u korist brojnih malih štediša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!