09:55 / 16.04.2021.

Autor: HRT/D.M.

Plenković: Nikakve veze nemaju izbori s reformom zdravstva

Andrej Plenković u Puli

Andrej Plenković u Puli

Foto: HTV / HRT

- Nikakve veze nemaju izbori s reformom zdravstva. Dao sam nalog ministru Viliju Berošu i ministru Zdravku Mariću da riješe problem s veledrogerijama i to je učinjeno, kazao je premijer Andrej Plenković u Puli, komentirajući jučerašnju sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo. Napomenuo je da je njegova Vlada u prvom i drugom mandatu donijela mnogo zakona vezano za reformu zdravstva.

- Reformu zdravstva trebaju poduzeti prije svega oni koji rade u zdravstvu. Da učine napore u smanjivanju rashoda. Najlakše je reći da je prosječno izdvajanje za zdravstvo u EU-u oko 3.100 eura, a u Hrvatskoj oko 860. Mislim da se treba učiniti napor većom centralizacijom, funkcionalnim povezivanjem i boljom organizacijom javne nabave. Na taj način bi se mogli napraviti veliki iskoraci, kazao je Andrej Plenković.

- Ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, možemo ih idući tjedan staviti na Vladu, dodao je. Na opasku novinarke da Beroš čeka "zeleno svjetlo" premijer je odgovorio: "Nisu to zakoni!" 

Do srpnja procijepiti 55% odraslog stanovništva

Plenković je potvrdio da u Hrvatsku dolaze dodatne doze Pfizerova cjepiva i da je cilj prvom dozom procijepiti 55 posto odrasloga stanovništva do 1. srpnja. "Na taj način bismo mogli govoriti o vrlo značajnoj zaštiti hrvatskoga stanovništva od koronavirusa", kazao je.

- To bi, po našim izračunima, trebalo biti oko 455.000 doza. Moj je dojam da bismo sada s ubrzanim procjepljivanjem trebali dobivati nakon idućeg tjedna po 95.000 doza tjedno. Zatim krećemo prema 175.000 tjedno i nakon toga cijeli lipanj više od 200.000 doza tjedno. Na taj bi način ukupan broj Pfizerovih doza trebao biti oko 2,2 milijuna, a tome treba dodati cjepiva Moderne i AstraZenece, naglasio je premijer.

"Bez asistencije Pantovčaka nitko ne bi znao da je Grbin predsjednik SDP-a"

Komentirao je i izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina da je Hrvatska dobila najviše novca iz europskih fondova jer je najsiromašnija. "On je cementiran na 16 posto. Nacionalni plan obnove je jasan, na tome resori rade mjesecima. Njegova teza nije točna, rekao je Plenković te dodao da Grbina u raspravi "nije ni registirao". To vam je rezime hrvatske opozicije koju ne vodi uopće gospodin Grbin, nego ima potporu s Pantovčaka da je vodi. Dakle, to je jasno svima, bez asistencije ne bi nitko ni znao da je on predsjednik SDP-a, rekao je, uz ostalo, Plenković.

- Imamo 9,9 milijardi eura na raspolaganju, imamo dodatnih skoro 14 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira, imamo sigurno više od milijarde eura koja će doći iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu potresa. Uz to još ćemo konzumirati iduće tri godine 5 milijardi eura iz prošle financijske perspektive, dodao je premijer.

Rekao je da ga je čelnik SDP-a "strašno razočarao" te ocijenio da će Grbin "završiti kao i njegov prethodnik". Ocijenio je i da je oporba raspravu u Saboru o NPOO-u banalizirala na raspravu o tome "koliko ćemo dati sredstava privatnom sektoru, koliko javnom sektoru" te dodao kako je to opaska nekoga tko nije ni pročitao uredbu koja ne radi razliku između investicija u privatni i u javni sektor te na smiješnu tezu o tome je li Saboru dostavljen sažetak NPOO-a ili cijeli dokument.

Plenković: Vidio sam navodni Janšin non-paper na portalu, Hrvatska ga nije dobila

Hrvatski premijer Andrej Plenković, odgovarajući na upit novinara, rekao je da je navodni non-paper slovenskog premijera Janeza Janše o BiH vidio na jednom slovenskom portalu, ali da ga hrvatska strana nije dobila, ni formalno niti neformalno.

Plenković je pritom dodao da "niti jedan segment sustava, barem koliko sam se ja informirao, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!