Premijer najavio predstavljanje novih mjera, osvrnuo se i na Milanovića

09.03.2023.

16:19

Autor: P.F./HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Vlade dao kraću izjavu te odgovarao na pitanja novinara.

Plenković: Vrlo važan politički tjedan pred nama


Premijer Andrej Plenković uvodno je dao osvrt na posjet Omišu s  obilaskom spojenog mosta na Cetini. Također je izdvojio tri teme koje trebaju proći Sabor, a to su Zakon o zdravstvenoj reformi, Zakon o trgovini i neradnim nedjeljama te Zakon o PDV-u - najniži PDV kao dio energetskog paketa pomoći građanima i gospodarstvu te Zakon o doprinosima kao potpora umirovljenicima.

- To je ono što smo predložili kao Vlada Saboru, a Sabor će izglasati, rekao je.

Dodao je kako će Vlada idući četvrtak predstaviti paket mjera.

- Kao i svaki paket mjera dosad, bit će sveobuhvatan, snažan, pravovremen. Pomoći će onako kako baš treba svima koji su ugroženi u bilo kojoj situaciji. Pomoći će građanima i gospodarstvu i mislim da smo s takvom politikom dosad zadržali socijalnu koheziju, spriječili socijalnu frakturu u društvu koja je najveći izazov svih vlada u kontekstu globalne krize koja je od COVID-a pa do ruske agresije na Ukrajinu i svih njenih posljedica na energetske, prehrambene, inflatorne pritiske. Vrlo je važan politički tjedan pred nama, istaknuo je premijer.

O pismu predsjednika Milanovića


Osvrnuo se i na samo pismo predsjednika Zorana Milanovića.

- Ta neka igrica Dr. Jekyll i Mr. Hyde da bi pokrio neke teme koje se tiču valjda njegove obitelji. Nema tu nikakvih osobnih odnosa i oni su potpuno nebitni. Postoje političke relacije između institucija i koje se moraju sagledavati u cjelini. A cjelina je kao ona narodna "kako siješ, tako žanješ". Radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Grlić Radman koje on vrijeđa na dnevnoj razini. Tu su iscrpljene mogućnosti za razgovore. Zadnja ozbiljna mogućnost za bilo kakve razgovore bila je 24. veljače prošle godine i ja sam tada poslao pismeno prijedlog za održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je došlo do događaja koji je utjecao na cijeli svijet. Ali tada nije bilo interesa, rekao je.

- On se u tom svom pisamcu referira na tezu da Vlada samostalno poduzima neke vanjskopolitičke aktivnosti. Pa gdje je veće samostalne, a nama u potpunosti neprihvatljive vanjske političke aktivnosti ako netko godinu dana proruske stavove kojima čini i djelomičnu štetu hrvatskoj državi. Sjetite se briljantne inicijative poput uvjetovanja Švedske i Finske u NATO-u. Ta neka pila naopako, to može biti zanimljivo onima koji su za njega pa to tolerira, istaknuo je Plenković.

Što se tiče SOA-e, Banožić je predložio osobu, ali nismo vidjeli nikakvu reakciju Milanovića, dodao je.

Tako je naveo kako mu je Ministarstvo vanjskih poslova poslalo prijedloge veleposlanika, ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio je načelnika Obavještajne uprave brigadnog generala Miju Validžića, predložen je i čelni čovjek Obalne straže, ali i vojni predstavnik u NATO-u.

- To pismo nije on pisao nego netko tko još ima trunku želje za dijalogom. No ne može se jedan dan nekoga vrijeđati, a sutradan htjeti da se razgovara, rekao je premijer.

Upitan ima li on osobno želju za dijalogom, Plenković je odgovorio kako država dobro funkcionira.

- Sve što trebamo riješiti, može se riješiti korespondencijom, dogovorima. Mi smo sve što treba predložiti, predložili, rekao je.

Na pitanje znači li to da se do kraja mandata neće sastati, Plenković je odgovorio kako u ovom trenutku za to ne vidi operativnu potrebu.

O inflaciji i poskupljenjima


Na temu inflacije i poskupljenja premijer Plenković rekao je kako je Europska središnja banka neki dan objavila tekst da je minimalan utjecaj zamjene kune u euro na inflaciju. Podsjetio je da postoji aplikacija Ministarstva gospodarstva i poziv trgovcima da se uključe. Također očekuje da se svi odnose odgovorno te dodao da je njegova Vlada učinila puno.

- Nije politička filozofija HDZ-a da budemo intervencionistička vlada, ali u vremenu kada imamo vanjske utjecaje, onda mi kao odgovorna Vlada vodimo računa o tome da naši građani prođu kroz najhladnije razdoblje godine na način da im je cijena energenata niža nego što je bila na tržištu, naglasio je Plenković. Podsjetio je da je regulirana cijena plina, struje, naftnih derivata, snižene stope PDV-a, ograničena cijena nekoliko proizvoda koje svi konzumiraju.

- To se zove paket mjera o kojima Vlada vodi računa, istaknuo je.

O curenju informacija i rušenju bespravnih građevina


Govorio je i o istragama DORH-a i curenju informacija. O kritikama da izmjenama Zakona o kaznenom postupku želi spriječiti da informacije dođu do javnosti, ponovio je kako je stvar jednostavna.

- Država donosi proračun i financira pravosuđe, USKOK, sudove, DORH. Onda ta tijela koja su u potpunosti neovisna kako bi kazneno progonila nekoga, donose odluke koga će uhititi, koga će prisluškivati ili kome će uzeti mobitel i onda će netko od uskog kruga ljudi čitati stotine tisuća stranica papira i poruka, a nije sve baš dokaz. I onda vidimo da se građa vrlo namjerno plasira u medije i nemaju veze s dokazima i stvaraju se okviri priče koje, ja barem ne vidim, nemaju nikakav javni interes, rekao je.

Naveo je da mnoge druge države imaju sličan zakonodavni okvir, koji se čak odnosi i na medije, dok oni, kaže, idu u okvir koji uopće ne dira medije. 

Kratko je odgovorio i vezano uz temu rušenja bespravno izgrađenih kuća. Rekao je da svi trebaju biti jednaki.

- Moja je pozicija da se prema bilo kojem aspektu bespravne gradnje postupa jednako, brzo i učinkovito, rekao je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!