07:00 / 29.03.2022.

Autor: HRT

Pudić: U Hrvatskoj još imamo dovoljne kapacitete plina

Dalibor Pudić

Dalibor Pudić

Foto: HRT / HTV

Rat u Ukrajini ostavit će velike posljedice za cijeli svijet. Osim izbjegličke krize, problem će biti i opskrba hranom, ali i cijene plina. Prošloga tjedna u Bruxellesu predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen postigli su dogovor o nabavi američkog prirodnog plina, s ciljem smanjenja europske ovisnosti o ruskim energentima. No, postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno. Obećanje Bidena o 15 milijardi kubika ove godine bilo bi veliko povećanje u odnosu na dosadašnji LNG-ov uvoz američkog prirodnog plina. Međutim, to su vrlo male količine u odnosu na one koje isporučuje Rusija, kazao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin u HTV-ovom Studiju 4. 

- Tih 15 milijardi američkih kubika će značajno popraviti sliku, ali ne u potpunosti. Najveći problem je što nismo reagirali i prije - ne možete u kratkom vremenu totalno promijeniti energetske tokove, pogotovo u velikoj količini kakva je potrebna za Europsku uniju, kazao je Pudić. 

Srećom, isporuka ruskog plina nije obustavljena, rekao je i dodao da "analize svjetskih instituta pokazuju kako bi prekid takve isporuke prema Europi više pogodio europske građane".

- Dobro je što taj uvoz još postoji, ali svakako se treba brže pripremati. Da se pripreme LNG terminali treba najmanje 2-3 godine, ali u ovom trenutku nema niti izvoznih LNG terminala. U Hrvatskoj još imamo dovoljne kapacitete plina, međutim, nisu svi slobodni kapaciteti dostupni svim državama. Najovisnije o ruskom plinu su su države istočne i srednje Europe, kazao je. 

Istaknuo je da sankcije koje prijete Rusiji od strane Europske unije, utječu na obje strane. Da nije toga, kaže, današnja trgovina plina ne bi postojala.

- To je dugoročna suradnja koja postoji, ali mislim da je Europa odgovorna što nije napravila određenu alternativu u kraćem vremenu. Moglo se do sada napraviti više LNG terminala. I prijevremeno gašenje termoelektrana na ugljen je utjecalo na veću potražnju za plinom i veću ovisnost o ruskom plinu, napomenuo je. 

Pudić: Katar bi mogao uskočiti u pomoć, ako se prekine trgovina plina s Rusijom 


Smatra kako bi, u slučaju prekida trgovine plina s Rusijom, Europi u pomoć mogao uskočiti Katar.

- Njemačka vlada je najavila da su ugovorili dugoročnu suradnju s Katarom, tako da će graditi dva nova LNG terminala. No pitanje je razmišlja li Njemačka samo o sebi ili je to europsko pitanje u kojem se moraju riješiti sve zemlje u Europskoj uniji, kazao je. 

Nejedinstvo unutar Europske unije pokazalo se i na prošlotjednim raspravama Europskog vijeća, gdje su bila različita stajališta oko načina kontrole cijena električne energije i plina.

- Dugo smo radili na liberalizaciji tržišta i na privatnom vlasništvu. Mislim da treba s tim i nastaviti. Naravno da su intervencije države potrebne kroz regulatorne politike, koje bi definirale način kako pomoći onima koji si ne mogu priuštiti neke stvari, te da se oslobodi mogućnost daljnjeg investiranja. Države članice koje su protiv toga upravo imaju nedostatak financija. Moramo definirati da je tamo gdje nema privatnog investitora potreba intervencija i regulacija države, izjavio je Pudić.

Pudić: Moglo se ići i s malo višim cijenama plina 


Prvog travnja poskupljuje plin, a država je svojim paketom mjera uskočila u pomoć građanima. Cijene plina već su najavljivane – u prosjeku će biti 17% više. Država je dala zaista izdašni paket od gotovo 5 milijardi kuna i pitanje je da li bi i mogla dati više od toga, rekao je Pudić.

- Smatram da se moglo ići s malo većim cijenama, a pomoći onima koji su energetski siromašni, jer ako država pomaže to ćemo sigurno osjetiti na nekim drugim poljima – možda na zdravstvu ili školstvu. Sve je to novac koji je izašao iz državnog proračuna. Moramo se orijentirati na štednju, a sigurno ćemo imati veću energetsku učinkovitost ako cijene energenata budu nešto veće, ističe Pudić.

Smatra i kako je, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, potreban veći LNG terminal.

Napominje da je zima veliki problem te je potrebno brzo reagirati oko zapunjenosti skladišta.

- Skladišta plina u cijeloj Europi su trebala biti popunjena do 1. listopada - praktički 80% za sljedeću godinu. Međutim, u ovom trenutku s visokim cijenama plina, investitori i zakupci skladišta ne žele puniti jer im to izaziva povećane troškove. Europska unija će morati definirati određene mjere, te financijski poticati one koji su zakupili skladišta, zaključuje Pudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!