U Vrgorcu i Pločama grade kuću otpornu na najjače potrese

09.02.2021.

17:29

Autor: Pero Štrbe/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U Pločama je potpisan Sporazum o gradnji kuće za jednu obitelj na potresom pogođenom području Banovine. Gradonačelnici Ploča i Vrgorca te načelnik općine Gradac nadaju se da će obitelj za koju se kuća gradi, u novom domu biti već na proljeće.

Dogovor gradonačelnika i načelnika dvaju susjednih gradova i općine o gradnji kuće za jednu obitelj, pao je za vrijeme posjeta potresom pogođenom području na Banovini.

- Ja sam naime, bio gore desetak i vidio sam kakvo je stanje. Stanje nije nimalo dobro i ovo je jedini mogući ispravni put da se konkretno pomogne, rekao je načelnik općine Gradac Matko Burić.

- Sukladno tome smo naravno locirali određena područja, te određene obitelji koje tu postoje. Pokušali smo uvesti kriterije nužnosti, sukladno mogućnostima ili nemogućnostima ponovnog obnavljanja. Mislim da smo došli do rješenja, kazao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Prema projektu koji izrađuje Građevinski fakultet u Splitu, kuća će biti trajno rješenje. Njezina čelična konstrukcija moći će izdržati najveće potrese, a oplata i popuna bit će otporni na požare do trideset minuta.

- Radi se o kući za peteročlanu obitelj neto površine 85 metara kvadratnih, poručio je prof. dr. sc. Ivica Boko s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

- Projekt je pri samom kraju, kroz desetak dana imat ćemo i izvedbeni projekt, te se može krenuti s izgradnjom objekta, dodao je dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu prof. dr. sc. Nikša Jajac.

- Planiramo gradnju kuće na našem prostoru u jednoj od praznih hala na području Vrgorca. Želimo uključiti što veći obrtnika i poduzetnika, naglasio je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Kad se gradnja dovrši, kuća će se u dijelovima prevesti do mjesta gdje će se izgraditi i temelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!