Početak jesenskog zasjedanja Sabora: optužbe, prepirke, opomene i izbacivanje

15.09.2022.

19:12

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

Katarina Peović i Gordan Jandroković

Katarina Peović i Gordan Jandroković

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog zaraze premijera Andreja Plenkovića koronavirusom, jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora nije počelo uobičajenim aktualnim prijepodnevom, no u sabornici je bilo itekako burno. Već u slobodnim govorima na početku sjednice pljuštale su prepirke i optužbe između vladajućih i oporbe. Predsjednik Sabora podijelio je niz opomena, bilo je i izbacivanja iz sabornice...

Nakon dva mjeseca ljetne stanke, saborski zastupnici ponovno u klupama. Otvaranje saborske sezone prošlo je bez uobičajenog aktualnog prijepodneva. Premijer je bio spriječen zbog pozitivnog nalaza na Covid-19.


- Čuo sam se s njime sada prije petnaestak minuta, on vas sve lijepo pozdravlja i raduje se što ćemo se svi zajedno sresti 28. rujna, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Na početku čestitka...


- Imam posebnu čast i zadovoljstvo čestitati potpredsjedniku Hrvatskog sabora Furiju Radinu, koji je prije punih 30 godina prvi put izabran u Hrvatski sabor. I želim mu barem još toliko mandata, rekao je Jandroković.


onda se atmosfera u sabornici usijala.


- Ja bih čestitao vladajućoj većini jer su u ovoljetnoj stanci dobili još jednu ručicu pa se nadam da se nećete ugledati na pokojnog Bandića da ne bi bilo "svaki tjedan - žetončić jedan", rekao je Marijan Pavliček, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.


- Podsjetit ću gospodina Pavličeka da je on nedavno u automobilu zatamnjenih stakala bio vozikan po Zagrebu, odlazio na tajne sastanke kod Andreja Plenkovića i nudio mu koaliciju, uzvratio je prozvani Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.


Pavliček je to opovrgnuo. 

Kvislinzi i babovina

Oporba je vladajućima prigovorila i to što u dnevni red nije uvrštena rasprava o INA-i. A sporni su im i bilateralni ugovori.


- Hrvatska autokolonijalna Vlada, kvislinška Vlada ne misli niti jedan taj ugovor raskinuti, rekla je Katarina Peović (Klub zastupnika HSS-a i Radničke fronte).


- "Pljačkamo vas, ali pazimo na troškove koje pri tom stvaramo", dodala je.


- Kolegice Peović, iznijeli ste cijeli niz teških kvalifikacija, nazvali ste Vladu kvislinškom. Pa, recimo, vaše glasovanje u slučaju Ukrajine, moglo bi se i vas prozvati onda kvislingom, uzvratio je Jandroković.


Peović mu je rekla da laže te da time crta ljudima metu na čelu.


- Izvolite, napustite sabornicu! Izvolite, napustite sabornicu za jedan dan. Za dva dana, ne možete ni sutra sudjelovati u raspravi, izvolite, rekao je Jandroković.


Dok su neki napuštali sabornicu, drugima je u fokusu i dalje bio plin.


- Ostaje bolna činjenica da se novcem hrvatskih građana raspolagalo kao da je to novac HDZ-ovaca, a hrvatskim plinom kao da je to HDZ-ova babovina koju mogu prodavati u bescjenje svojim pajdašima i trpati ih u vlastite džepove, rekla je Mirela Ahmetović (Klub zastupnika SDP-a).


Josip Borić (Klub zastupnika HDZ-a) rekao je da Ahmetović obmanjuje javnost.


- Ja je poznam, iz mog je kraja i nije tako davno obećala skočiti pred bager i zaustaviti izgradnju LNG terminala u svojoj općini kao jedinu mjeru pomoći hrvatskim građanima. Nije se libila tada nas zastupnike iz HDZ-a nazivati izdajnicima, rekao je Borić.

Dimne i prave bombe

Uz aferu u INA-i, neizbježna tema i subotnji prosvjed ispred središnjice HDZ-a.


- Za prekriti aferu tešku milijardu kuna zaista je potrebna velika dimna bomba, a ovaj puta ju je premijer našao u paramilitarnim skupinama, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.


- Ona umjesto dimnih bombi želi prave bombe, želi da gore HDZ-ovci, rekao je Goran Ivanović (Klub zastupnika HDZ-a).


- Vi optužujete Andreja Plenkovića da baca dimne bombe, pa to je sramota, to je katastrofa, dodao je.


- Nikada nisam čuo od niti jednog zastupnika, ne samo Mosta, nego svih oporbenih pa i vladajućih, da je itko pozivao na nemire, na nerede, na bilo kakvo nasilje, rekao je pak Marin Miletić (Klub zastupnika Mosta).


- Bilo je zastupnika koji su opravdavali napad na Banske dvore i ranjavanje policajca. Sjećamo se toga, reagirao je Jandroković.


Iskrilo je i nakon međusobnih prozivanja.


- Kad je ovaj gospodin Kapulica, koji je dolazio u Vukovar i htio spriječiti prosvjed protiv toga da se kazne zločinci koji su počinili zločin nad Hrvatima u Vukovaru, dolazio kod Penave..., rekao je Stipo Mlinarić (Klub zastupnika Domovinskog pokreta).


- Sram vas bilo! I govorite samo na temelju onoga jer nemate pojma što vam je vaš predsjednik rekao, koji nije lagao prvi put, rekao je Mario Kapulica (Klub zastupnika HDZ-a).


Burno i je bilo i tijekom rasprave o zamjeni Vilija Matule Jelenom Miloš, a prvi je dan prošao i u znaku rasprave o izmjenama Zakona o PDV-u. Saborsko pripetavanje tek je počelo - aktualna sjednica trajat će do 15. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!