Nakon ukidanja epidemioloških ograničenja turistički "bum"

02.07.2022.

07:23

Autor: Nataša Ban/Jelena Šarić/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Nakon ukidanja epidemioloških ograničenja turistički "bum"

Nakon ukidanja epidemioloških ograničenja turistički "bum"

Foto: Dnevnik / HRT

Srpanj i kolovoz - mnogo se očekuje od ta dva naša glavna turistička mjeseca. Dosadašnji brojevi pokazuju da bi rekordna 2019. godina mogla biti nadmašena. U ovom trenutku u Hrvatskoj borave 642.000 gostiju. Od toga više od 570.000 stranih, ponajprije iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Češke. Najposjećenija odredišta su Rovinj, Poreč, Vir, Dubrovnik, Umag i Medulin. Do sada je u ovoj godini ostvareno gotovo 6 milijuna dolazaka i 26 milijuna noćenja. To je 82% dolazaka i 93% noćenja u odnosu na pretpandemijsku godinu.
Tri desetljeća čekalo se da izravni vlak iz Osijeka stigne u Split. Ali zakasnio je, gotovo sat i pol i poremetio planove - nekima je pobjegao trajekt.  

Put je ukupno trajao 14 sati, a na splitski kolodvor stiglo je više od tristo putnika. Bio je to važan događaj za HŽ koji je želio pokazati da može odraditi sve kako treba i nije uspio.

Povremeno je bilo gužve na graničnim prijelazima. Na Maclju se čekalo jedan sat u koloni koja se protezala od slovenske granice do čvora Trakošćan.  Automobilom se i prema moru i s mora povremeno putovalo usporeno i uz mnogo zastajkivanja. Putovanje su usporavale i prometne nesreće. Malo poslije podneva kod Svetog Roka kolona je bila oko 12 kilometara. Kod Brinja se zapalio automobil i stvorio još jednu kolonu.

Dio turista današnje putovanje završava na nekom od srednjodalmatinskih otoka. No najprije trebaju proći kroz krcatu trajektnu luku Split. 

Gužva je bila i u Dubrovniku, u zračnoj luci najavljeno je slijetanje 63 zrakoplova i prolazak 15.000 putnika.  Statistike pokazuju da je u lipnju kroz dubrovačku zračnu luku prošlo 312.000 putnika, što je 70% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Sunce prži, more je toplo - od 26 stupnjeva u Rovinju do 28 °C u Splitu. Vrhunac ljeta tek stiže.

Ove sezone i prometnice pod većim opterećenjem. Od početka godine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste naplaćena je cestarina za više od 27,5 milijuna vozila. Porast je to od gotovo dva milijuna u odnosu na pretpandemijsku 2019. I ostvareni prihod bez PDV-a je veći - porastao je na 1,27 milijardi kuna. Pritom, cestarina se ne plaća na autocesti između Zagreba i Siska zbog obnove. Nema ni uobičajenog sezonskog povećanja cijena od 10% koje je stupalo na snagu sredinom lipnja.

Put do mora

Iz Zagreba preko naplatne postaje Lučko do Crikvenice - prvog srpanjskog vikenda zaputila se i novinarka HRT-a Jelena Šarić.

Prvi srpanjski vikend: pojačan promet prema moru, turistima smo povoljni

Prvi je srpanjski vikend i pred Hrvatskom su dva glavna turistička mjeseca, a da nas čeka dobra sezona, vidi se po stanju na cestama. Od jutra se stvaraju velike gužve na svim prometnicama prema obali. Na autocesti prema Splitu i Rijeci između čvorova Karlovac i Bosiljevo vozi se u kolonama, uz povremene zastoje; prije Krčkog mosta kolona u smjeru otoka bila je duga 2 kilometra, a zastoja je bilo i na prilazima gradovima duž obale.

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, posebice na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, Istarskom ipsilonu te na zagrebačkoj obilaznici (A3).

- Veliki je pritisak na cestama na moru, pogotovo na autocesti A1. U to smo se i sami uvjerili. U kolonama s povremenim zastojima vozi se sve do Bosiljeva. Najgore je između čvora Lučko do čvora Jastrebarsko. Tih 20-ak km vozili smo se gotovo 45 min, izvijestila je za Regionalni dnevnik novinarka HRT-a Jelena Šarić.

- No, ne treba se čuditi, prvi je srpanjski vikend i kreću godišnji odmori. Odmorišta su puna turista i s nekima od njih sam razgovarala. Neki kažu kako su krenuli na put još sinoć da izbjegnu vrućine i gužve. Što se njih tiče, ovakvi zastoji im previše ne smetaju s obzirom na to da idu na dugo očekivani godišnji odmor i to nakon dvije godine pandemije. Također kažu kako im nisu problem ni visoke cijene goriva, ni kriza, ni inflacija, Hrvatska je za njih još uvijek, kako kažu, sasvim povoljna destinacija, rekla je Šarić.

Evo što kažu turisti, kamo su se zaputili i kako im je voziti u gužvama, kojih ima i na graničnim prijelazima na ulazu u zemlju.

Najveće su gužve na prijelazima sa Slovenijom, na Bregani, Maclju, Rupi, Kaštelu i Plovaniji, ali i na Goričanu na granici s Mađarskom te Bajakovu sa Srbijom. Na Maclju se čeka oko jedan sat, i to u koloni koja se proteže od granične kontrole na slovenskoj strani pa do čvora Trakošćan na autocesti Zagreb-Macelj.

Krajnje odredište tisuća turista koji su prvu srpanjsku subotu iskoristili za odlazak na more je neki od hrvatskih otoka. U Splitu u našoj glavnoj trajektnoj luci ovoga vikenda očekuju više od 62 000 putnika i više od 13 000 vozila. Od jučer rade punim kapacitetom, a zbog velikog broja turista uvode se i dodatne trajektne linije prema srednjo-dalmatinskim otocima.

- Mogu reći da nam je lipanj bio uvod u sve što nas čeka. Nastavljamo s odličnim uzlaznim, pozitivnim trendom još od Uskrsa, tako da, kako sada stvari stoje, idemo u odličnu sezonu, izjavila je voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

Ranije:

- Odmorišta su krcata turistima koji su se zaputili na Jadran. Neki od njih kažu da ih ne zabrinjavaju visoke cijene goriva jer im je Hrvatska i dalje cjenovno prihvatljiva destinacija, izvijestila je za podnevni Dnevnik novinarka Jelena Šarić.

Snimku kolone na A1 u blizini odmorišta Zir, portal HRT-a dobio je od putnika na tom dijelu ceste. 

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Karlovac i Bosiljevo II u smjeru mora vozi se u kolonama uz povremene zastoje. Pred Krčkim mostom vozi se usporeno u koloni dugoj oko 2 km u smjeru otoka. Na autocesti A7 Orehovica-Šmrika kolona je od tunela Burlica prema Krku oko 2 km. Povremeni su zastoji na prilazima turističkim središtima duž obale, izvijestio je HAK u 14.40. 

Pojačan je promet na graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulasku u Hrvatsku, a najdulja su čekanja na GP-ovima Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija. Na izlasku iz Hrvatske pojačan je promet na GP-u Bajakovo.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, državnom cestom između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnom cestom Kraljevica-Križišće (LC58107) zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina).

Dubrovačka zračna luka očekuje danas 63 zrakoplova

U zračnoj luci u Dubrovniku očekuje se slijetanje 63 zrakoplova i doći će više od 15 000 putnika, rekla je novinarka HTV-a Sanda Dičak.

- U ovo ljetno doba Dubrovnik je povezan s 80 destinacija u Europi. Letom iz New Yorka, ovoga ljeta, procjenjuje se da će stići 15 000 Amerikanaca, dodaje Dičak.

U Dubrovnik 80% putnika dolazi zračnim putem. U prvih šest mjeseci zrakoplovima je stiglo 688 000 putnika, a samo u lipnju 312 000, što je 70% od rekordne 2019.

U zadarskoj zračnoj luci danas 40 zrakoplovnih linija

U zadarskoj zračnoj luci danas se u 40 zrakoplovnih linija očekuje dolazak 12 000 putnika. Procjenjuje se da bi tijekom cijeloga vikenda onamo moglo doći ukupno 20 000 putnika. Ovogodišnji lipanj bio je rekordan u povijesti Zračne luke Zadar, kroz koju je prošlo 170 000 putnika, doznaje se iz zračne luke. 

Split za vikend očekuje 49 000 putnika u zrakoplovnom prometu

Zračna luka Split ovoga vikenda očekuje 49 000 putnika u 205 zrakoplova, dok će kroz trajektnu luku proći više od 62 000 putnika i 13 000 vozila. Šef Službe prihvata i otpreme splitske zračne luke Mate Melvan rekao je da ovoga vikenda u Resniku očekuju 205 zrakoplova i 49 000 putnika.

Podsjetio je da slijedi tjedan u kojemu počinje Ultra Europe festival te da očekuju putnike iz više od 140 država svijeta. Intenzivne pripreme već su počele te vjeruju da će promet biti još veći jer je već danima primjetan priljev putnika.

Splitska trajektna luka s punim kapacitetom plovidbenog reda

Više od 62 000 putnika i 13 000 vozila ovoga vikenda očekuje se u splitskoj trajektnoj luci, izjavila je za HTV Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinijina splitskog plovnog područja. 

- Od jučer smo krenuli s punim kapacitetom plovidbenog reda. Linije za Supetar povećane su s 12 na 14. Jučer poslijepodne je bio velik pritisak pa je uvedena i dodatna linija. Očekujemo i danas pritisak cijeli dan, dodaje Ivulić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!