USKOK: Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika

19.02.2022.

18:04

Autor: HRT/V.G.

Policija

Policija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv ministra Darka Horvata i njegove nekadašnje pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok četvero suosumnjičenih tereti za poticanje na te nezakonitosti.

Prema ranijim neslužbenim informacijama uz Horvata i Mandac u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik vlade Borisa Miloševića, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Uskok je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Horvata sumnjiči da je u svojstvu ministra najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava, lažno navodeći da su potrebne za provođenja Programa Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu.

Uskok dodaje da je Horvat u svojstvu ministra zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu dodjele poticaja, iako su oboje znali da ti "gospodarski subjetki" ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava te unatoč tome što su s time upoznali ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu.

Tužiteljstvo nadodaje da je Mandac po Horvatovim nalozima, a po zahtjevima Tolušića, Miloševića, Žunca i Mišković te drugih, za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se poticaji dodjeljuju, uvrstila one za koje su Horvat i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti.

Nakon toga je Mandac, tvrdi Uskok, naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s "navedenim subjektima", a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisao Horvat, kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega im je, na teret državnog proračuna, neosnovano isplaćeno ukupno 2.65 milijuna kuna.

Uskok je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora za Horvata koji je, po riječima njegovog branitelja Vladimira Terešaka, na ispitivanju u tužiteljstvu aktivno iznosio obranu, pri čemu je odbacio krivnju za zloporabe položaja.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!