Poligraf: Franić pozvao USKOK u Split Parking

01.04.2022.

09:59

Autor: HRT/A.P.C.

Poligraf: Što donose izbori u Splitu

Poligraf: Što donose izbori u Splitu

Foto: HTV / HRT

O burnom političkom proljeću, koje uz najavljenu rekonstrukciju Vlade obilježavaju i novi izbori u Splitu, o tome kada će se oni održati, kakvi će biti i koje promjene mogu donijeti u emisiji Poligraf Hrvatskog radija, uz urednika i voditelja Mislava Togonala raspravljali su Igor Skoko, glavni tajnik stranke Centar, Vice Mihanović iz HDZ-a, Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a i nezavisni zastupnik Ante Franić. Željko Kerum iz Hrvatske građanske stranke morao je zbog povišene temperature otkazati sudjelovanje u Poligrafu. 

Na pitanje zašto se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće, Igor Skoko ponovio je kako Centar smatra da je zbog poznate situacije u Splitu vrijeme da puste građane da kažu podržavaju li ih i dalje. 


- Mi nismo ljudi koji žive od politike, mi se nećemo grčevito držati za pozicije i ako nemamo podršku građana, to je u redu. Mi vjerujemo da naši građani cijene uvođenje reda koje smo pokrenuli i da će nam dati podršku da nastavimo na ovaj način. Ovo je zaista referendum ne samo o bliskoj, veći i o daljnjoj budućnosti grada Splita - želimo li grad reda ili želimo nered kakav je bio donedavno, rekao je.


Dodao je da se čisti istočna obala, uređuje Pazar, grade se vrtići i škole. Na aluziju voditelja o "krvi do koljena", Skoko je rekao da su svi pristojni, a ta rečenica zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića je gaf i neprimjerena komunikacija koju ne opravdavaju. Ocijenio je da se  "ne radi o kaznenom djelu", iako je DORH podignuo optužnicu protiv Ivoševića zbog kaznenog djela prijetnje novinarki Slobodne Dalmacije. 


Na pitanje zašto i zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić ne daje ostavku već ostaje upravljati Gradom nakon ostavke gradonačelnika Ivice Puljka i zamenika Ivoševića, Skoko odgovara da je upravo po zakonu koji je donijela Vlada Andreja Plenkovića predviđeno da kada grad ostane bez gradonačelnika njegov zamjenik može završtiti projekte koji su pokrenuti, da Grad funkcionira. Vice Mihanović kazao je da su za situaciju u Splitu odgovorni vladajući.


- Ovo što g. Skoko olako naziva referendumom, ispitivanjem mišljenja građana, loše je za Split ne samo zato što ćemo izgubiti 2 mil. kn, već ćemo izgubiti dragocjeno vrijeme. Dok drugi gradovi pripremaju projekte, i povlače europska sredstva, oni se već godinu dana bave sami sobom i sad su nas doveli do izbora, koji su sada jedino rješenje. Treba nam vlast bolja od ove, koja će znati realizirati projekte, rekao je Mihanović. Kritizirao je način vođenja projekata o kojima je govorio Skoko. 


- Oni su konstantno generirali nered i sada imamo to što imamo. Po meni su novi izbori dobro rješenje, kazao je Mihanović. 


Objasnio je da su HDZ-ovi vijećnici cijelo vrijeme komunicirali da treba ići na izbore i za gradonačelnika i zamjenike i za Gradsko vijeće.


- Manevar g. Puljka jako je čudan - ako se odlučio na ostavku - zašto je nije dao jučer, rekao je i dodao kako je sinoć pozvao Puljka da danas da ostavku.

Dodao je kako ostavljaju drugog zamjenika da Puljak preko njega vodi grad i za vrijeme kampanje, pa de facto može kampanju raditi gradskim novcem.


Na pitanje voditelja je li to lov u mutnom, Skoko je kazao da je pomalo smiješno to što govori Mihanović. 


- Gradonačelnik je u Splitu, radi. Koliko čujem, u HDZ-u se lome da nađu bilo kojeg uglednog građanina, samo da g. Mihanović ne bude protukandidat Ivici Puljku. A što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Mihanović je prekjučer govorio da idemo na izbore i za Vijeće i za gradonačelnika, a sada se "izvrdava" jer se on i HDZ boje suda građana, a boje se jer su dosad samo poticali nered, sabotirali i pokušavali spriječiti bilo kakvu promjenu u gradu, rekao je Skoko.


- Na vašem mjestu bih se i ja bojao suda građana, ali ako ste vi toliko hrabri - tražili ste izbore, dobili ste ih - a sada ne želite ići na njih. Mislim da je ovo drugi put u povijesti da oporba ne želi na izbore, kazao je Skoko.


Mihanović je uzvratio da su to floskule i spinovi.


- Mi smo u startu rekli da ćemo biti konstruktivna opozicija i to smo radili, nismo osporavali legitimitet ovoj vlasti da donosi odluke, ali oni to ne rade. Tragedija je kada g. Skoko kaže da je ovo smiješno. Nije ovo smiješno, ovo je tragično. Blokirali ste grad, trošite dodatne novce, trošite vrijeme, uzvratio je Skoki.


Na pitanje voditelja o HDZ-ovu kandidatu za Split, kazao je da tome pristupaju izuzetno ozbiljno, jer su svjesni teških okolnosti.


- Dakle, napravit ćemo analizu i nisam bitan ja ni HDZ, bitan je grad Split. Mi ćemo sigurno imati najboljeg kandidata koji mora do kraja ovog mandatnog razdoblja popraviti štetu, rekao je Mihanović.


U splitskom studiju Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a rekao je da će stranka odlučiti tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika. Dodao je da mu nije jasna procedura davanja ostavke.


- Moram se složiti s kolegama Prkićem i Brankom Ramljak da gospodin Antonio Kuzmanić mora dati ostavku skupa s gradonačelnikom i Bojanom Ivoševićem. Ukoliko taj tim traži reizbor i potvrdu, jednostavno moraju ići svi skupa, rekao je.


Dodao je da je velika razlika izmneđu povjerenika i zamjenika gradonačelnika.


- Zamjenik Kuzmanić, ako ostane na dužnosti najnormalnije vodi grad Split, a povjerenik ima neka ograničenja koja mu ne dopuštaju da gradom upravlja na način na koji bi to mogao Kuzmanić, kazao je Matijević.


Ocijenio je da ne dolazi do izbora zbog loše realizacije projekata ili nestabilnosti Gradskog vijeća.


- Izbori su ovdje isključivo zbog razloga da bi se na neki način amnestirao Bojan Ivošević i sve što se događa na neki je način misija spašavanja Bojana Ivoševića, rekao je Matijević.

Dodao je da je gradonačelnik nekoliko dana pokušavao nagovoriti Ivoševića na ostavku zato što su svjesni da je optužnica DORH-a zbog prijetnji novinarki težak krimen za svaku vlast, ali je Ivošević to odbio pa gradonačelnik nije imao druge mogućnosti nego da stane iza njega i povuče Split na izbore.


- Zamjeram gradonačelniku dvije stvari. Prvo, na ovaj način riskiramo ono za što smo se svi zalagali, a to je da maknemo Split od HDZ-a i Željka Keruma. U programskoj koaliciji iz koje smo kasnije izašli, čak i Most, koji bi mogao ideološki pripadati njima, bio je protiv toga da se HDZ-u omogući da se vrati na vlast. Ako dođe do novih izbora, a doći će u ljeto, kada je manja izlaznost, ne znam koliko gradonačelnik može biti uvjeren u svoju pobjedu. Meni nije svejedno hoće li mi gradom sutra upravljati g. Mihanović ili Željko Kerum. Druga stvar koju strašno zamjeram gradonačelniku je nejasnoća koja je jučer izrečena. Spominjali su se kotarski izbori, izbori za gradonačelnika, i za gradsko vijeće. Kotarske izbore raspisuje Gradsko vijeće, koje bi se sada trebalo na neki način samoraspustiti. Gradonačelnik je na jučerašnjoj presici trebao jasno reći da njegovih sedam vijećnika podnosi ostavke s današnjim danom. Onda je procedura takva da stranka odluči ne slati zamjene. Kada to učini 16 vijećnika, idemo na nove izbore. Ako se raspustimo, tko će raspisati kotarske izbore, upitao je. Zaključio je da su, kad su se već odlučili na izbore, trebali biti puno obazriviji i jasniji.


Ante Franić, koji je nekada bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika, pa je izašao iz stranke, rekao je da će se kandirati za splitskog gradonačelnika.


- Ja sam sretan pšto je došlo do ovih izbora, iako moramo razjasniti dvije stvari. Kao što je rekao kolega Matijević, jedini razlog zbog kojeg je gradonačelnik došao u ovu situaciju je spašavanje Bojana Ivoševića. Nasilnog zamjenika, čovjeka koji se do prije nekoliko mjeseci gađao bocama na Matejušci i koji nije dostojan da bude zamjenik gradonačelnika, oni spašavaju, samo zbog PR-a, rekao je Franić. Dodao je da je sretan zbog toga što dolazi do izbora "zato što je ovo najgora vlast u povijesti Splita". 


- Gospodin Skoko spominje projekte razrovane istočne obale i Pazara. Oni su prije 6 mjeseci raskopali istočnu obalu a tek prije desetak dana počeli su tražiti suglasnost javnopravnih tijela za građevinsku dozvolu. To znači da će cijelu sezonu istočna obala ostati razrovana, kazao je. Dodao je da je i Pazar razrovan bez ikakvog plana.


- Ova vlast unijela je nered, ova vlast nije napravila ništa, kazao je Franić.


Ističe da je bio konstruktivan prvih 100 dana i podržao gradonačelnika, ali nakon što je, kaže,  Ivica Puljak prevario 500 građana koji su se prijavili na javni natječaj i javne pozive, a stavio svoje ljude u nadzorne odbore i upravna vijeća, otkazao mu je suradnju.


- Vidio sam da se radi o čovjeku koji nije dostojan voditi grad, koji je političku trgovinu zamijenio osobnom trgovinom. Ovo je jednostavno grad podređen kultu obitelji Puljak. Mi se svi moramo boriti da tako ne bude. Grad Split zaslužuje normalnu vlast, normalno vodstvo, a ovo to svakako nije. Tako da se nadam da će to što prije doći svome kraju, poručio je Franić.


Ocijenio je da je perfidno ostavljati zamjenika Kuzmanića da vodi grad, ali i pozvao USKOK u Split Parking. 


- Oni će izvlačiti novac iz gradskih tvrtki po ustaljenom modelu. Ovdje javno pozivam USKOK da uđe u Split Parking, to je firma kojia služi za njihovo financiranje, Split Parking je nova splitska Fimi Medija, koja služi za financiranje njihovih kampanja. Zašto? Dobili su sve gradske parkinge besplatno, a oni su u minusu nekoliko milijuna kuna. Važno je građanima razjasniti što Ivica Puljak želi. Želi s novcem građana te građane obmanuti. Sve je ovo njegov PR, sve je lijepo, umiveno lice, kazao je Franić. 


Igor Skoko na to je kazao da nema pojma o čemu gospodin Franić priča i da to ne zna nitko u gradu. 


Upitan događa li se sve ovo zbog "spašavanja vojnika Bojana" i je li taj čovjek toliko moćan da se dva milijuna kuna troši na izbore kako bi se spasio, Skoko je najprije odgovorio na druge Franićeve optužbe. 


- Ovo je prvi put u povijesti Splita da su se ljudi u upravne i nadzorne odbor birali javnim pozivima. Dobili smo više od 600 prijava, izabrani su ljudi koje smo smatrali najboljima, to su stručni i pošteni ljudi, rekao je. Direktori gradskih tvrtki su ljudi koje nitko od nas nije znao, a pobijedili su zato što su bili najbolji na natječaju, dodao je.


- Ne, ovo nije akcija spašavanja Bojana Ivoševića, kazao je vrativši se na pitanja voditelja. Meni je žao što su naši partneri okrenuli leđa Ivoševiću koji sa zaista izložio u uvođenju reda. On je čovjek koji puno radi, uveo je mnogo reda i Split ga ne bi trebao izgubiti zbog jednog verbalnog gafa, kazao je i ponovio da se ne radi o kaznenom djelu, već o neprimjerenom načinu komunikacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!