19:56 / 24.04.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Politički ping-pong

Politički ping-pong

Politički ping-pong

Foto: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Samoboru je sudjelovao na dodjeli nagrada najboljim proizvođačima samoborskih salama te obišao štandove domaćih OPG-ova. Komentirao je i aktualna politička zbivanja te poslao oštre poruke.


Sunčan dan u Samoboru, predsjednik Milanović na Salamijadi, obilazak štandova domaćih OPG-ova, pa red političkih tema.

Na polaganju vijenaca u Okučanima na obljetnici akcije Bljesak - Milanović očekuje - cirkus s protokolom.

- Bojat ćemo se tih virusa i onda ćemo polagati vijence u 5 delegacija i to će trajati do Božića. Umjesto da se to odradi sve odjednom te da se ograniči broj ljudi. To je jedini način da se izbjegne zajedničko obilježavanje, istaknuo je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Zajedničkog obilježavanja nije bilo ni prošle godine, podsjeća ministar Grlić Radman.

- Prošle godine je isto tako predsjednik republike odbio sudjelovati na zajedničkom obilježavanju, a isto tako i na Mirogoju nije sudjelovao na zajedničkom obilježavanju, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

No ove godine u protokolu se neće moći pojaviti nitko u majici s obilježjem zds - tvrdi Milanović.

- To se dogodilo u režiji čitave Vlade, oni su to dozvolili. Drugo je kad netko stoji sa strane, nek stoji. Ja na to ne mogu utjecati, ja nemam izvršnu vlast, ja ne upravljam policijom, predsjednik Vlade to može, govori predsjednik Milanović.

Najavljivati cirkus na takvim događajima neprimjerenim smatra Oleg Butković.

- To sve govori o njemu samome. Ja mislim da ne doliči predsjedniku Republike najavljivati cirkuse na bilo kojim događanjima koja su bitna za hrvatsku povijest, naglašava Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

A za hrvatsku budućnost važno je riješiti pitanje izbora veleposlanika, što je, prema mišljenju Zorana Milanovića, već mogla biti gotova stvar. 

- Što je Plenković u induciranoj komi pa ima ministra? Pobogu, to je već 10 puta moglo biti riješeno. Nemojte, molim vas, ovo svoditi na to tko će koga nazvati, istaknuo je predsjednik.

Traži da on kao predsjednik predlaže polovinu svih veleposlanika i konzula, a polovinu Vlada. 

- Nemoj mi predložiti ni Savu Kovačevića ni Maksa Luburića, dakle, ne pretjeruj. Ti ljudi će biti odobreni od moje strane i očekujem reciprocitet. Ovo vam je neka vrsta kubanske krize, ali light, za djecu. Nema opasnosti od nuklearnog rata. On je Hruščov, a ja sam Kennedy. Jel' to jasno, naglasio je Milanović.

Jasna je procedura koju propisuju zakon i Ustav - smatra predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić - predsjednik Republike imenuje veleposlanike na prijedlog Ministarstva i Vlade.

- Ta procedura je zamišljena upravo zato da bi svi hrvatski veleposlanici bili veleposlanici Hrvatske, a ne veleposlanici predsjednika Republike ili predsjednika Vlade, istaknuo je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

O toj temi Milanović i Plenković posljednji su put razgovarali potkraj studenog, kada je trebalo imenovati 12 veleposlanika i konzula. U međuvremenu pojavila se potreba za imenovanjem još 26, pa ih sada ukupno treba imenovati 38. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!