Pomoć od Hrvata iz BiH - milijun i pol kuna za obnovu škole u Petrinji

20:16 / 13.04.2021.

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

OŠ Dragutin Tadijanović

OŠ Dragutin Tadijanović

Foto: HTV / HRT

Hrvati iz Bosne i Hercegovine, koji su se od samog potresa uključili u pomoć tom području, donirat će milijun i pol kuna za obnovu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Škola je pretrpjela velika oštećenja, a iako je na nastavi većina učenika - ona se odvija u tek jednom, malom, ali sigurnom dijelu škole.

Pomoć u obnovi

Pomoć u obnovi

Foto: HTV / HRT

U 7. razredu OŠ Dragutin Tadijanović u Petrinji uči se i ponavlja statistika. 20 učenika napokon je na okupu. Učenik Benjamin Matijević je presretan.

- Polako zaboravljamo na potres i sve što se desilo, kaže.

- U školi smo svi opušteniji, ima nas više, pričamo i svima je lakše, dodaje.

Njegova škola pretrpjela je velika oštećenja i u većem dijelu zgrade nastava se ne može održavati.

- Malo je stisnuto u smislu slobodnih satova i pauza, nemamo prostora za boraviti. Pa kad je lijepo vrijeme smo vani, a inače se stišćemo tu po klupama, kaže nastavnica matematike Ivana Capan Augustić.

Da to ne bude tako - pomoći će im Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

Obnova će stajati milijun i pol kuna.

- Početkom iduće školske godine škola će biti u funkciji, s tim računajte, poručio je Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HDZ-a BiH.

- Želim da ova inicijativa bude što brže realizirana kako bi učenici mogli u klupama svjedočiti i sjećati se, da ova škola bude podsjetnik na geste pripadnika istog naroda i želim da na ovaj način budemo svjesni da nikad nismo sami, poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Dosad je na području Banovine 35 objekata uklonjeno, više od 100 elaborata samo što nije gotovo. Prikupljanje zahtjeva za brzu obnovu - u finalnoj je fazi.

- Preko 3.000 zahtjeva je zaprimljeno dosad i to je onaj proces koji će ići najbrže i najprije. Administrativno do 1. svibnja imamo obradu tih zahtjeva, istaknuo je Tomo Medved, načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Poduzetnici i dalje čekaju. Kao i mnogima i Ivančici je obrt u središtu grada uništen, ali nije odustala - ponovno je uložila sve i sada radi iz montažne kućice.

- Mi radimo i mi smo sretni, ako vidite ovu našu mobilnu kućicu oslikali smo je i sva je cvjetna. Jednostavno htjeli smo dati i Petrinjcima osjećaj da ima života, da ima nade. Uz sve to nam treba pomoć države. Treba krenuti s obnovom. Ako krene obnova bit će i života u Petrinji, istaknula je vlasnica frizerskog salona Ivančica Kudlek.

Prihodi su im prepolovljeni već zbog koronakrize, a nakon potresa još je i teže - mnogi i dalje ne rade, a useljavanje prvih poduzetnika u kontejnersko naselje ne nazire se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!