Popis stanovništva - manje katolika, više starijih

22.09.2022.

19:34

Autor: Nikolina Ćosić/Lucija Judnić/Dnevnik/HRT

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa stanovništva. Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, što je za 413.000 manje nego prije 10 godina.

Žena je više, gotovo 52%, a muškaraca 48%.

Što se tiče narodnosti, Hrvata je malo više od 91,5%, Srba 3,2%, a pripadnika ostalih nacionalnosti manje od 1%.

Podaci pokazuju znatan pad broja katolika, kojih je 79%, a prije deset godina bilo ih je 86%. Pravoslavaca je 3,3% u odnosu na prijašnjih 4,4%. U odnosu na prije deset godina, porastao je pak broj ateista.

Broj stanovnika pao je u svim županijama.

Galerija
Usporedba s popisom iz 2011., Foto: Državni zavod za statistiku/HTV
Struktura stanovništva prema starosti i spolu, Foto: Državni zavod za statistiku/HRTStruktura stanovništva prema vjeri, Foto: Državni zavod za statistiku/HRTStruktura stanovništva prema narodnosti, Foto: Državni zavod za statistiku/HRTPopis 2021., Foto: DZS/-

Umirovljenik Marijan sjeća se da je u njegovu selu Dragotinci prije rata bilo 350 ljudi. Danas ih je, kaže, 28.

- Supruga i ja živimo sami. Djeca su nas, kao i sva hrvatska, napustila, jedni su u Njemačkoj, jedni na moru. Ali, evo, ja sam zadovoljan, hvala Bogu, služi me zdravlje i donekle pamet. Evo, bavimo se malo folklorom, aktivni smo oko crkve i lijepo je živjeti u mirovini, govori gospodin Marijan.

A umirovljenika je u Sisačko-moslavačkoj županiji više nego radnog stanovništva. Na razini Hrvatske omjer je 1:1,3. Nekoć je taj omjer bio 4 radnika na jednog umirovljenika. Iako je to malo lošije od europskog prosjeka, resorni ministar ohrabruje.

- Hrvatski mirovinski sustav je održiv. Mi nikad više nećemo imati omjer 1:4 jer govorimo o razdoblju '80-ih godina kada naravno da je bilo manje umirovljenika s obzirom na generacije koje nisu kao i danas imale radne odnose, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Osim što smo stariji, u svim nas je županijama i manje. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, gdje je oko 20% stanovnika manje. Slijede Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska te Virovitičko-podravska županija.

- Kada vam se dogodi da iz jedne, ja bih rekao nevjerojatno potencijalne regije, naše bogate ravnica, dvostruko više ljudi nestaje nego u cijeloj Hrvatskoj, onda je to na koncu nešto što određuje budućnost naše zemlje, smatra demograf Stjepan Šterc.

Novi popis otkrio je i da je u našoj zemlji oko 7% katolika manje nego prije 10 godina. Malo je porastao broj ateista, s 3,81% na 4,71%.

- Radi se o ozbiljnim pokazateljima s kojima se treba odgovorno suočiti. Treba vidjeti koji su razlozi takvog trenda koji je zapravo prisutan i na globalnoj razini te i u tome Hrvatska nije otok, rekao je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

Ipak, za ovaj popis važno je jedno - da ostanete živjeti u Lijepoj Našoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!