14:20 / 16.10.2019.

Autor: D.M./Hina

Poruka premijera neke sindikate iznenadila, neke ne

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikat policije poziva na povećanje koeficijenata policijskih službenika s 0,85 na 1.0, a u sindikatu medicinskih sestara očekuju pregovore o konkretnim brojkama.
Premijer Andrej Plenković svim je državnim i javnim službenicima najavio povećanje plaća od 6,12% u idućoj godini. Veća plaća svima nije rješenje naših problema, poručuju prosvjetni sindikati. Ostali sindikati javnih i državnih službi kažu da su pregovori o izmjenama TKU i povećanju osnovica tek počeli, pa ih je ovakva poruka nemalo iznenadila.

- Plenković: Povećanje plaća od 6,12% državnim i javnim službenicima
- Partneri zadovoljni najavom podizanja plaća

- Vlada povukla izmjene ZOR-a, reakcije HUP-a i sindikata
- Sindikati bijesni, štrajk u školama se nastavlja

- Sigurno da je svaki pomak dobar i napredak je, ali je upitno je li on dovoljan u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo u odnosu na druge države, izjavila je  predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak. Očekuje nastavak pregovora o točnom iznosu za iduću godinu, u odnosu na ono što je ponudio premijer.Sindikat policije: Ne uspoređujte plaće policajaca i prosvjetara

- Nismo iznanađeni to je normalno od Vlade RH. To je pametan potez. To je prva stvar, ali mi kao Sindikat policije Hrvatske ćemo uz to i dalje inzisitirati na povećanju koeficijenta za policijskog službenika,  izjavio je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić. Dodao je kako očekuju podizanje koeficijenata s 0,85 na 1.0. To neće probiti sporazum i to naši policijski službenici zaslužuju, kazao je.
Još ranije je SPH pozvao ministricu Blaženku Divjak da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti, a Vladu na adekvatno vrednovanje rada policijskih službenika. Podsjećaju da su se, dok je Hrvatska bila na udaru ekonomske krize, policajci solidarno odrekli dijela primanja. Policijski službenici su znatno lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama drugih u javnim službama, npr. koeficijent medicinske sestre je 1,08 i više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,85, ističu. 

- To je jedno osjetnije povećanje plaća s obzirom na vrijeme krize od 9 godina kad su zapravo plaće bile srušene, a inače su male pa je svako povećanje u konačnici dobro došlo, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Poslodavci zabrinuti zbog značajnijeg rasta minimalca

Dio novaca za povećanja plaća javnim i državnim službama naći će se u proračunu za sljedeću godinu jer je Vlada odustala od smanjenja opće stope PDV s 25 na 24 posto. I dok sindikati donekle znaju što ih čeka, poslodavci su opet zabrinuti zbog najave značajnijeg rasta minimalne plaće.

- Postavljam pitanje tko u javnom sektoru ima minimalnu plaću? Znači to se odnosi na realni sektor. Mislim da trebamo sjesti za stol i o tome razgovarati. Svi mi želimo svojim radnicima povećati plaće, a najugroženije su tekstilna i drvna industrija, poručila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!