Geolog u Glini: Slijeganje terena može trajati mjesecima

05.02.2021.

07:36

Autor: HRT

Slijeganje terena na području Gline

Slijeganje terena na području Gline

Foto: HRT / HRT

Na području Gline geolozi su i dalje na terenu i nastoje zabilježiti proces likvefakcije i pratiti slijeganje tla.

Geolozi sa Geološkog fakulteta iz Rijeka uzimaju uzorke tla i snimaju dronom cijelo područje. Željko Arbanas, profesor geologije, kazao je kako im je cilj prikupiti sve lokacije likvefakcije koje su se dogodile u ovome potresu.

- One će nam na neki način biti pokazatelj gdje na neki način treba očekivati daljnje posljedice, a to su velika slijeganja i gdje neko vrijeme ne bi bilo pogodno graditi, dok se ne umiri taj proces slijeganja koji se događa mjesecima nakon likvefakcije, kazao je.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je 34.108 oštećenih stambenih objekata. Iako je do sada postavljeno 1165 kontejnera i mobilnih kućica, i mjesec dana nakon potresa dio pogođenog stanovništva i dalje nema smještaj. Prijavljenih oštećenih objekata pregledano ih je 23.700. Neuporabljivo je zbog vanjskih utjecaja: 284, a zbog oštećenja 2.869, navodi se u najnovijim podacima. Privremeno je neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za njih 2.410, a mjere hitne intervencije su potrebne za 2.851. Uporabljivo je 576 objekata bez oštećenja, bez ograničenja 5. 447, a s preporukom o postupanju 9.263. 

U Petrinji se gradi kontejnersko naselje, ali problem smještaja izraženiji je u Glini i brojnim teško dostupnim selima. Dio stanovnika živi i dalje bez struje i vode.

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić kazala je da još oko 60 ljudi nemaju krov nad glavom i da 72 stambena kontejnera nisu spojena na vodu ni na septičke jame. 

Najviše, čak 88 rupa, otvorilo se u Mečenčanima, blizu Hrvatske Kostajnice. Teren su pregledali stručnjaci. Kažu da je riječ o urušnim vrtačama koje i inače nastaju, ali ih je potres ubrzao. Neke su blizu kuća, pa se dio stanovnika morao iseliti.
Predsjednik Republike Zoran Milanović obilazi danas potresom pogođeno područje. Posjetio je Sisak, otišao u Nebojan, a u Petrinji će se sastati s predstavnicima Stožera za uklanjanje posljedica potresa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!