07:00 / 11.04.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Posljednje pripreme za otvaranje terasa u Dubrovniku

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dok se u još nekim županijama razmišlja o uvođenju strožih epidemioloških mjera, na dubrovačkom se području od ponedjeljka napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata.


Terase ugostiteljskih objekata čiste se i uređuju na svakom koraku. Od ponedjeljka će i Dubrovčani, nakon gotovo pet mjeseci, moći popiti kavu u kafiću.

- Hvala Bogu, nakon dugo vremena, dočekali smo i u ponedjeljak ujutro otvaramo tarase i nadamo se da više neće bit zatvaranja, kaže Zlatko Begušić, vlasnik ugostiteljskog objekta.

- Zaista puno znači. Jedan osjećaj stvarnog života, koji nam je nakon dvije godine gotovo, na prekide, zaista potreban, kaže Mirjana.

- S jedne strane je to dobro jer su ljudi željni, a s druge strane ne znam kako će se pokazati, hoće li se podizati brojevi ili neće, dodaje Ivica.

Iako željni ublažavanja mjera, Dubrovčani su svjesni da uvelike ovise o turizmu. Nadaju se barem kakvoj-takvoj sezoni, a otvaranje ugostiteljskih objekata u tom je pogledu korak naprijed.

- S obzirom da je turizam već na neki način krenuo, prvi Madrid je sletio sa 170 ljudi, sljedeći već sa 40, mislim da šaljemo krivu poruku, a da ćemo, što se tiče epidemiološke situacije ispoštovati mjere vani, kako i treba, tako da to socijalizacija mora postojati i zbog nas i zbog turista, smatra Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

- Bilo bi lijepo da se može lijepo sjesti na tesaru i osjetiti onu pravu čar Dubrovnika, ali sve u svemu, Dubrovnik ima ono nešto svoje, u koje god doba godine da dođete lijepo je, poručuje Almir iz BiH.

Blaže mjere odnose se na područje od Janjine do Konavala. U dolini Neretve te na dijelu Pelješca i otoku Korčuli, zbog loše epidemiološke situacije, ugostiteljski objekti do daljnjeg ostaju zatvoreni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!