Potvrđeno uklanjanje mine iz riječke luke 19. ožujka

16.03.2023.

14:23

Autor: HRT/V.G./Hina

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Objavljene su pojedinosti o premještanju mine zaostale iz Drugog svjetskog rata na području Rijeke. Taj dio oko luke podijeljen je na crvenu i žutu zonu. Radi sigurnosti evakuirat će se stanari koji žive u crvenoj zoni, koja će biti i zatvorena za sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet. 

Iz Rijeke se javila novinarka HTV-a Jelena Tomac.

- Građani iz 15-ak ulica obavješteni su da u subotu do 22 sata moraju napustiti svoje domove i oni si traže smještaj. Smještaj je organizirao i Grad, no zasad nema interesa za njega, rekla je.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako vjeruje da će sve proći u najboljem redu te je pozvao građane da ne paničare.

- U Rijeci je bilo i težih slučajeva zaostalih mina, pa su se akcije izmještanja obavile uspješno, istaknuo je, dodajući da su angažirani najbolji stručnjaci.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da su plan uklanjanja i neutraliziranja mine izradili stručnjaci MUP-a radi što veće sigurnosti i učinkovitosti. Akcija će početi u subotu navečer evakuacijom svih stanara iz zgrada u neposrednoj opasnosti u slučaju aktiviranja mine tijekom njezina premještanja.

Riječ je o ulicama oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku. Iz tog pojasa, nazvanog crvenom zonom, evakuirat će se oko 500 stanara do nedjelje popodne ili navečer, kad akcija završi. Osim toga, u toj zoni će se prekinuti sve gospodarske, ugostiteljske i druge aktivnosti. Prekinut će se sav cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet u tom dijelu grada.

U nešto širem pojasu oko gradskog središta, nazvanom žutom zonom, građanima se preporučuje da ne borave na otvorenome tijekom akcije i da ne budu uz prozore okrenute moru.

Hinko Mance je istaknuo da mina nije opasna dok se ne počne njome manipulirati. Svaka aktivnost tada je rizik i zato je trebalo poduzeti sve preventivne aktivnosti, istaknuo je.

Početak i kraj akcije označit će se sirenama opće opasnosti.

Uklanjanje mine počet u nedjelju rano ujutro. Prevest će se plovilom na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Mina je na morskome dnu djelomično ukopana gotovo 80 godina i dosad nije bila uočena unatoč mnogim pretraživanjima luke. Ravnatelj riječke Lučke uprave Denis Vukorepa podsjetio je da je mina pronađena tijekom infrastrukturnih radova u riječkoj luci krajem lipnja. Obaviještene su sve mjerodavne službe, a akcija njezina premještanja i neutralizacije počela se pripremati prije nekoliko mjeseci.

Sva plovila s putničke obale i marine za jahte premjestit će se na drugu lokaciju, a u cijelom Riječkom zaljevu bit će zabranjeno kretanje plovila tijekom akcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!