Povratak u školske klupe

08.11.2021.

12:39

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik u podne/IMS/I.B./HRT

Vuelta a las aulas

Vuelta a las aulas

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Nakon školskih praznika i dva dana nastave na daljinu prošli tjedan, u većini županija u razrede su se vratili učenici osnovnih i srednjih škola. Jedino u Vukovarsko-srijemskoj sve škole ostaju na nastavi na daljinu. A odluke o modelu nastave i dalje se donose lokalno, u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi.

Epidemiološka situacija određuje - nastava u školi ili na daljinu. U Osječko-baranjskoj županiji u škole su se vratili samo niži razredi osnovne škole.

U Zagrebu su svi na nastavi uživo, prema modelu A.

- I mi profesori i djeca priželjkujemo nastavu uživo, veselimo se nastavi uživo, a što bude bit će, ponašat ćemo se kakva bude situacija, rekla je prof. informatike u OŠ Središće u Zagrebu Božena Ukić.

Ondje gdje su se učenici vratili u školu - odsad je obvezno nošenje maski svugdje, osim u razredu - za najmlađe učenike.

A za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce - maske su obvezne svugdje, bez obzira na osiguran razmak u razredu.

Dok je svaki drugi test na covid pozitivan - stroža pravila o nošenju maski i covid potvrde trebale bi smanjiti cirkuliranje virusa, smatra epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin. Zato, ističe, ohrabruje i porast broja cijepljenih među mladima.

- U dobi 12-14 godina cijepljeno je 3% djece, 15-19 godina 20%, mladi 20-24 godine 35%, vidimo da cijepljenje raste sa dobi, istaknula je.

Uz što dulje održavanje nastave u razredu, glavna tema među učiteljima - uvođenje covid potvrda za tjedan dana.

Razrađujemo modele testiranja, prikupljamo podatke, poručuje ministar s velikog skupa ravnatelja u Opatiji.

- Mi ćemo u sljedećim danima skupa sa HZJZ-om i stožerom pojasniti kako to treba provoditi i kontrolirati unutar obrazovnog sustava, poručio je.

Modeli nastave vrijede ovaj tjedan, svaka škola može tražiti promjenu, u skladu s epidemiološkom slikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!