Predsjednik Milanović posjetio AD Plastik

26.01.2023.

Zadnja izmjena 21:22

Autor: HRT

Milanović posjetio vrtku AD Plastik

Milanović posjetio vrtku AD Plastik

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je tvrtku AD Plastik, koja se bavi razvojem i proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju. Tijekom posjeta obišao je pogon injekcijskog prešanja i linije bojenja te održao sastanak s vodstvom tvrtke  na kojem su bili predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen, član Uprave za prodaju i projekte Mladen Peroš, član Uprave za proizvodnju, logistiku i kvalitetu Zlatko Bogadi, član Uprave za financije, računovodstvo i kontroling Josip Divić i komunikacijska savjetnica Lori Vitaljić.


- To je firma koja ima određene tehnologije i koja sto posto svoje proizvedene robe, proizvoda, izvozi. Oni nemaju klijente u Hrvatskoj. Kada bi to bila šira pojava, onda bi Hrvatska bila još stabilnija, kazao je Milanović nakon obilaska pogona. 

Milanović je napomenuo i da s turizmom, dok funkcionira, imamo određenu stabilnost.

- Ali Hrvatska, ako se ne varam, troši 3.500 kilovat sati po stanovniku, Srbija troši više, a duplo je manje razvijena per capita. To znači da mi ništa ne proizvodimo, ustvrdio je Milanović.

Istaknuo je i da je AD Plastik prisutan uz Hrvatsku i u još pet-šest zemalja te u Rusiji.

- Tamo su im oduzeli imovinu i to utječe na broj zaposlenih, ali je firma stabilna, ima određene tehnologije, rekao je predsjednik Milanović odgovarajući na pitanje novinara koje je interesiralo što su mu prenijeli vlasnici tvrtke o tome kako se nose s trenutnim tržišnim izazovima i okolnostima.

Priopćenje Ureda predsjednika Republike Hrvatske

Kasnije je stiglo priopćenje iz Ureda predsjednika, vezano za izjavu da su kompaniji oduzeli imovinu u Rusiji. U priopćenju stoji da se predsjednik neprecizno izrazio jer nije imao cjelovitu informaciju.

"Kako nije imao cjelovitu informaciju o tome, neprecizno se izrazio i rekao kako su kompaniji oduzeli imovinu u Rusiji. Zapravo je želio reći kako je u jednoj tvornici AD Plastik Grupe u Rusiji obustavljena proizvodnja, dok druga radi sa smanjenim kapacitetom, što je precizna informacija potvrđena i iz kompanije, kao i to da su obje tvornice i dalje u vlasništvu AD Plastik Grupe", stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH.


Multinacionalna kompanija


AD Plastik je multinacionalna kompanija s osam proizvodnih lokacija u pet zemalja, a njihove operativne aktivnosti sežu na pet kontinenata, u više od dvadeset zemalja.

Surađuju s kupcima od rane faze razvoja do finalnog proizvoda koristeći suvremene alate i tehnike. Također, kako se predstavljaju, primjenjuju specifična stručna znanja, vještine i iskustvo. Ističu da su usmjereni na potrebe kupca, visoku kvalitetu, konkurentnost proizvoda i usluga.

Svoje proizvode izvoze u 24 zemlje, a kupci su im neki od najrenomiranijih proizvođača automobila na svijetu, poput BMW-a, Audija, Mercedesa, Fiata, Peugeota, Maseratija, Renaulta i mnogi drugi.

Njihovi pogoni u Rusiji, koji sada ne rade, proizvodili su dijelove isključivo za rusko tržište.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!