20:04 / 11.06.2021.

Autor: Dominik Strize/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Predsjednik Milanović sudjelovao na tribini "Tripalovi dani u Sinju 2021."

Milanović u Sinju

Milanović u Sinju

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u Sinju je odao počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, sastao se s novim gradonačelnikom Mirom Buljem i članovima Viteškog alkarskog društva. Sudjelovao je i u radu simpozija o hrvatskom proljeću, koji je organiziran u sklopu ovogodišnjih Dana Mike Tripala.

Najprije dužno poštovanje poginulima za slobodu Hrvatske, potom susret s novoizabranim domaćinom. Sinjska alka - glavna tema razgovora.

- Pokrovitelj sam i planiram doći, nadam se da neće biti puno gledalište, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

- On će biti pokrovitelj sinjske alke i učinit će sve sa svoje strane. Ne financijske, ali kao predsjednik, kao Sinjanin porijeklom i kao vrhovni zapovjednik te da će ove naše potencijale i resurse promovirati, naglasio je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Susreo se predsjednik i s onima o kojima se razgovaralo - čelnicima Viteškoga alkarskog društva.

- Ne držim ja blagajnu, a i kad sam je uvjetno rečeno držao, onda smo završili Alkarske dvore i to je koštalo dosta. Žao mi je što za to nismo uzeli novac europskih fondova, jer takvi objekti se danas grade isključivo iz Europskih fondova, istaknuo je Milanović.

Europska unija i Hrvatska u njoj - tema 6. Tripalovih dana kojima je predsjednik pokrovitelj.

- Govorimo ovoga puta u Hrvatskom proljeću, ali kako nam fokusu nije isključivo prošlost nego se Centar bavi europskim vrijednostima, antikorupcijom, decentralizacijom onda će jedna od točaka biti i Hrvatska u Europskoj uniji, govori Tvrtko Jakovina, Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Na skupu i dvojica bivših predsjednika. Prilika za pitanje: koliko se njihov stil razlikuje od aktualnog predsjednika?

- Ljudi vole malo temperamentnije izjave koje onda imaju utemeljenje, naglasio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike.

- On ima svoj stil, ja imam svoj stil, neko više voli jedan, netko više voli drugi, ali mislim da bi bilo jako žalosno da smo svi isti, govori Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike.

- Ja sam spreman na udarce dakle nisam plači Baba kao neki, naglašava Milanović.

U dobrom raspoloženju predsjednik Milanović prošetao je Sinjem u pratnji gradonačelnika Bulja koji mu je za uspomenu darovao sliku Čudotvorne Gospe Sinjske.

Milanović na obljetnici 101. brigade: U demokraciji nije moguće isto misliti

Predsjednik Republie Zoran Milanović sudjelovao je u petak na 30. svečanoj obljetnici osnutka 101. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, te je pritom istaknuo kako se svi moramo držati zajedno iako u demokraciji nije moguće isto misliti i govoriti.

- Natjera te da na trenutak spustiš pogled i da se zapitaš: Gdje sam ja bio? Ja nisam bio u ratu, bio sam u Zagrebu, radio sam za Hrvatsku, ali nisam nosio pušku. Slava i čast, što da kažem više od toga, poručio je Milanović.

- Svađa zna biti katkada produktivna, ali bitno je da se složimo. Da shvatimo da nas malo, koliko nas ima, ne možemo nikako uspjeti i da nemamo šanse ako nemamo nekakvu osnovnu razinu sloge, naglasio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!