Predsjednik uprave APIS-a: Spremni smo za prelazak na euro

31.12.2022.

20:02

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS

Saša Bilić

Saša Bilić

Foto: HTV / HRT

Prelazak na euro dugo se i pomno pripremao. Zahtjevna je to i osjetljiva operacija jer su u pitanju podaci hrvatskih građana kao i brojnih tijela državne uprave. Kako se za to pripremala Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, za Dnevnik HRT-a objasnio je predsjednik Uprave Saša Bilić. 


- Na kraju smo jednog opsežnog projekta koji je trajao gotovo dvije godine i u kojeg je bilo uključeno 200-tinjak djelatnika i djelatnica APIS-a. U tom razdoblju prilagođeno je oko 400 aplikacija, ponajprije Porezne i Carinske uprave, Grada Zagreba i Holdinga, ali i drugih državnih tijela. Ono što posebno treba naglasiti je da se radi o sustavima preko kojih se puni oko 80 posto državnog proračuna. Mi smo gotovo sve aplikacije već pustili u redu, a postoji i nekoliko izuzetno kompleksnih transakcijskih sustava koji će biti pušteni u rad nekoliko minuta nakon ponoći, rekao je Bilić.


Komentirao je činjenicu da mnogi poslovni subjekti najavljuju da će neke njihove usluge biti nekoliko sati, a ponegdje i dana, izvan funkcije. 


 - Radi se o kompleksnim informacijskim sustavima koji obrađuju ogromne količine podataka. Vjerujem da kolege informatičari, pretežno u financijskom sustavu, itekako pažnju posvećuju sigurnosti podataka građana i poduzetnika, ali i informacijskoj sigurnosti tih sustava.


Napomenuo je da apsolutna sigurnost ne postoji, posebno ne u digitalnom svijetu, ali naglašava kako se ulažu maksimalni napori radi očuvanja informacijske sigurnosti. 


- Moram naglasiti da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja svoje podatke drži isključivo na području Republike Hrvatske, i to u za to adekvatnim prostorijama, podatkovnim centrima, na vlastitoj informatičkoj opremi i o tim podacima brigu vode isključivo visokoobrazovani hrvatski stručnjaci, kazao je Bilić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!