Još jedna turistička sezona bez dovoljno radne snage

23.04.2023.

11:24

Autor: Boris Kanazir/Studio 4/HTV

Turisti

Turisti

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Naša zemlja već godinama muku muči s nedostatkom radnika u pojedinim strukovnim zanimanjima. Počinje još jedna turistička sezona u kojoj će, uz domaće konobare, kuhare i ostale ugostiteljske djelatnike biti i mnogo stranaca. Uvozimo i građevinske radnike. Do keramičara, krovopokrivača ili bravara teško je doći.

Interes učenika za mnoge strukovne škole već dugo je slab, na što, među ostalim, utječu i zastarjeli obrazovni programi. No situacija bi se uskoro mogla promijeniti.

U Studiju 4 gostovali su potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Antun Trojnar i pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nino Buić.

- Nedostaje gotovo svih struka, od građevinskih ugostiteljskih, turističkih, pa do uslužnih. To je produkt zastarjelog sistema obrazovanja. Mislim da je krajnji čas da se okrenemo ka obrtničkim i strukovnim zanimanjima, kaže Trojnar.

Postavljeno je i pitanje je li problem prostorno određen. 

- Turistička sezona na moru traje samo dva mjeseca, nama je tendencija da sezona traje malo duže. Nije problem u turističkim radnicima na moru, radnika manjka i u Zagrebu. Činjenica je da na sezonu od dobar dio radnika iz središnje Hrvatske, uvoz radnika nije trajno rješenje nego privremeno, dodaje. 

Gimnazije preplavljene


U školama je daleko više upisnih mjesta nego učenika, učenici hrle u gimnazije, a postavlja se pitanje zašto. 

- Rekao bih da je to problem našeg društva, to ne može odvojeno riješiti ni obrazovni sustav ni poslodavci. Riječ je o jednoj percepciji strukovnog obrazovanja u našem društvu. Jedno istraživanje je pokazalo da skoro 2/3 građana EU percipira strukovno obrazovanje kao ono usmjereno na one s nižim postignućima u obrazovanju, tvrdi pak pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Nino Buić.

Ističe i sljedeće. 

- Potreban je širi angažman da se percepcija strukovnog obrazovanja promijeni.

- Radna snaga je poskupjela, približili smo se susjednim zemljama. Rad se konačno počeo cijeniti i mislim da će to biti još jedan poticaj da se djeca upisuju u strukovne škole. Treba apelirati na roditelje da ako žele, da djeca imaju sigurnu budućnost, da se odluče za strukovne škole, završava Trojnar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!