Plenković: Papa Benedikt XVI. snažno je zagovarao ulazak Hrvatske u EU

31.12.2022.

16:00

Autor: HRT/A.V.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uime Vlade i osobno iskazujem duboku žalost i iskrenu sućut papi Franji, kardinalu Bozaniću te svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI., poručio je premijer Andrej Plenković.

Premijer se prisjetio i papina pastoralnog pohoda Hrvatskoj 2011. pod geslom „Zajedno u Kristu“ kada su papu Benedikta dočekali deseci tisuća ljudi. 


- Njegove tadašnje poruke – jačanje vrijednosti obiteljskog života i općeg dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade i zajedništvo s Bogom koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti vrlo su poželjne i primjenljive u današnje turbulentno vrijeme. 


Hrvatski narod pripada Europi – poručio je prigodom posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI., koji je snažno zagovarao naš ulazak u Europsku uniju, jasno naglašavajući doprinos hrvatskog naroda europskim duhovnim i moralnim vrijednostima. 


Kao temelj slobodnog i pravednog društva, tijekom svojeg bogatog i plodonosnog pontifikata, isticao je savjest i stalno preispitivanje naših postupaka na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini. Pozivao je europske narode da pomažu očuvanju i obnovi zajedničke baštine ljudskih i kršćanskih vrijednosti, istaknuo je premijer. - Prije nego je postao papa, otac Ratzinger, čvrsto je čuvao katoličku doktrinu kao perfekt Kongregacije za nauk vjere. Na tome je mjestu naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šepera te još jednom isprepleo svoj život s hrvatskim katoličkim pukom.

 

Duboko smo ožalošćeni odlaskom velikog teologa, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu.

 

Pridružujemo se Svetom Ocu i katolicima diljem svijeta u sjećanju i štovanju pobožnosti i služenja Benedikta XVI. Ostat će zapamćen u cijelom čovječanstvu, a njegovo djelo duboko je oblikovalo Katoličku Crkvu, navodi se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!