Bačić: Nije dobro da se temeljem zapovijedi zaobilazi ministra obrane

29.11.2021.

16:49

Autor: P.F./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Dnevnik / HRT

Završena je još jedna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjave nakon sjednice dali su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke Branko Bačić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Bačić je govorio o radu Stožera i Vlade, o sukobu Milanovića i Banožića koji je danas dobio novi nastavak u Uredu predsjednika. Malenica je govorio o tzv. slučaju softver, DORH-u, USKOK-u te glavnoj državnoj odvjetnici.

Bačić je rekao kako je održana redovna sjednica te da su analizirali prethodni tjedan i razgovarali o ovom tjednu.

Dobar rad Stožera i Vlade od početka pandemije


- Osim dolaska Macrona i potpisivanja ugovora za Rafale, posebno smo se referirali na Državni zavod za statistiku koji je dao podatke o rastu BDP-a u trećem kvartalu koji iznosi 15,8 %. Hrvatska je prva po rastu BDP-a u protekla tri kvartala u EU-u. Taj podatak govori o radu Vlade u najtežoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi od Domovinskog rata. To pokazuje da smo se od početka postavili ispravno kada smo se kroz rad Stožera i rad Vlade odredili o modelu kako se boriti protiv  pandemije COVID-a 19 u Hrvatskoj, rekao je Bačić.

Dodao je kako su na sjednici bili novoizabrani članovi predsjedništva mladeži HDZ-a, a izbori su bili jučer.

Bačić je rekao i da je ministar Davor Božinović izvijestio o posljednjim aktivnostima Stožera civilne zaštite.

- Može se reći da je proteklih dana zamjetan pad broja zaraženih, no to nije tako i s brojem umrlih koji je posljedica broja zaraženih od prije nekoliko tjedana. Također je govorio o mjerama koje su poduzete u vezi s novom vrlo opasnom varijantom omikron. Rekao je da će se pratiti što se događa u Hrvatskoj i EU-u.

- Pred nama je sutra rasprava u Saboru o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, a u srijedu rasprava o državnom proračunu, dodao je.

Istaknuo je kako je proračun refleksija rada Vlade u ovim iznimno teškim uvjetima.

- On se temelji na rastu BDP-a od 9% u idućoj godini, a temelji se na kvalitetnom pristupu rada Vlade.

O konferenciji u Uredu predsjednika Republike

- Nije dobro, čak je i neprimjereno da se hrvatski vojnici, časnici i dočasnici, pa ako hoćete i načelnik Glavnog stožera, spominju u kontekstu kako je to spomenuto danas u Uredu predsjednika. Svi se moramo, pa i predsjednik RH, načelnik Glavnog stožera i ministar obrane, držati Ustava i zakona, kad su u pitanju rashodi Ministarstva radi ili se o nabavi Rafalea, radi li se o najjednostavnijim fakturama, primjerice dnevnicama, moramo se držati zakona, prije svega zakona o fiskalnoj odgovornosti. Odgovorna osoba za troškove Ministarstva obrane je ministar obrane, naglasio je Bačić.

- Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osoba koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra i nanosi prije svega štetu načelniku Glavnog stožera, istaknuo je.Izrazio je nadu da će vojnicima biti isplaćene dnevnice te da se mora poštovati osoba koja je potpisuje i koja je odgovorna za financijsko poslovanje Ministarstva obrane, a to je ministar obrane.

Na pitanje kako komentira to što je admiral Hranj rekao da ga ministar Banožić strateški zlostavlja, Bačić je rekao da treba pitati Hranja da objasni kako ga maltretira ministar obrane.

- Ministar obrane se u potpunosti drži Zakona o obrani i svaki put poziva i predsjednika RH i načelnika Stožera da su se dužni držati zakona, rekao je Bačić.

Malenica o slučaju Žalac i Softver

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na pitanje o slučaju Žalac te radu DORH-a i USKOK-a i je li mogao poslati onamo kakvu inspekciju - odgovorio je da je tu ovlast ministra pravosuđa iznimno sužena.

- Ministar pravosuđa temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državno odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu, predmetu tzv. Softver, gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet, rekao je ministar pravosuđa.

- Bilo je određenih nejasnoća u javnosti i očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni određene špekulacije i određene informacije koje se pojavljuju u javnosti, pa i današnja informacija o tome da je bio određeni sastanak. Vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad radom u ovome spisu, dodao je Malenica i rekao da u ovom trenutku ima njegovu podršku.

Rekao je i kako osuđuje napad na zaposlenike Rimca.

- Ono što radi gospodin Rimac je hvalevrijedno i za Hrvatsku i za gospodarstvo, ali isto tako i za prepoznatljivost Hrvatske izvan granica. Iz Vlade su kontaktirali Rimca i dali mu punu podršku, rekao je Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!