Što novo donosi prijedlog Zakona o referendumu?

07:34 / 28.09.2021.

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Prijedlog Zakona o referendumu

Prijedlog Zakona o referendumu

Foto: U mreži Prvog / HRT

Ovaj tjedan pred Saborom će biti prijedlog novoga Zakona o referendumu. Što on donosi? Ima li cjelovite promjene u provedbi referenduma bez ustavnih izmjena? Zašto se zakonom ne definiraju pitanja koja se ne smiju propitivati referendumom? Hoće li se najavljeno prikupljanje potpisa za referendum o euru održati po starom ili novom zakonu? 

Na ta pitanja u emisiji U mreži Prvog odgovore su dali, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, bivši ministar uprave Arsen Bauk (SDP) i predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative za zaštitu kune Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti). 

Još 2010. godine Ustavni sud je upozorio da treba mijenjati Zakon o referendumu zato što je isti nedorečen, na pitanje što se toliko čekalo ministar Malenica je rekao kako je važeći zakon još iz 1996. godine.

- Potrebu za izmjenom i donošenjem novog zakona bitno odredile izmjene Ustava 2000. i 2010. godine koje su utjecale na referendum. Ovaj prijedlog Zakona, koji se ovaj tjedan nalazi pred Saborom, je cjelovit i sustavan način uređenja referendumskog pitanja, rekao je i dodao kako će izmjenama zakona građani moči na laki način sudjelovati u donošenju važnih političkih odluka.

Istaknuo je kako se cjelovito pitanje referenduma, osim ovim Zakonom, regulira i Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

- Novine ovog Zakona su produljenje prikupljanja potpisa s 15 na 30 dana, DIP je neovisno tijelo koje nadzire proces prikupljanja potpisa i u roku od 30 dana mora utvrditi valjanost istih, Hrvatski sabor mora u roku 30 dana napraviti protuprijedlog, ali više ni inicijative ne mogu odugovlačiti, naglasio je i dodao kako referendumska aktivnost traje 40 dana.

Govori kako je jako važno i to što se uvode oko zaštite osobnih podataka, omogućeno je promatranje prilikom referenduma, sudska je zaštita definirana pred Visokim upravnim sudom.

- Hrvatski sabor može dati izravni i neizravni protuprijedlog na referendumsko pitanje, naglasio je ministar.

Bauk: Spremni smo na suradnju

Na pitanje hoće li ovakav Zakon o referendumu olakšati građanima organiziranje referenduma, Arsen Bauk je rekao kako smatra da će izmjene regulirati određene stvari.

- Referendumi su se i do sada održavali ili bi se barem skupili potpisi pa je Ustavni sud odredio da se referendum ne može održati. Ono što je paradoksalno, ako zanemarimo zadnje skupljanje potpisa za Istanbulsku konvenciju, čini mi se da svi referendumi koji se nisu održali ipak ostvarili svoj cilj, naglasio je.

Smatra kako je bitnije to da se u Ustavu RH definiraju dvije stvari, a to je da se definira oko kojih se tema ne mogu prikupljati potpisi i da se definiraju pragovi koji su potrebni da bi odluka na referendumu bila donesena. Teoretski gledano, za promjenu Ustava, dovoljan je jedan birač koji će izaći na referendum.

Ističe kako za određena pitanja država ne bi smjela niti dopustiti skupljanje potpisa, zato što smo u nekoliko navrata vidjeli da su oni bili usmjereni na kreiranje antimanjinskog raspoloženja i kako kaže to je štetno za demokraciju, državu te manjinu i većinu u Hrvatskoj.

- Što se tiče konkretnog Zakon o referendumu, on u jednom dijelu bolje regulira određenu materiju, što se tiče tehničkog prikupljanja potpisa. Ne uređuje političke odnose u mjeri u kojoj mi mislimo da bi trebalo. No, što se tiče Zakona u prvom čitanju, SDP će ga podržati i dati ćemo određena prijedloge za drugo čitanje. Nadam se da će se postići dogovor da se popravi materija glede referenduma u Ustavu i u tom smislu, mi smo spremni na suradnju, naglasio je Bauk.

Milanović Liter: Ovo je spin vladajućih

Milanović Liter je rekao kako je ovaj prijedlog Zakona „šepavi” korak naprijed.

- Mi ne smatramo da je politički dijalog diktirati na koji će način biti postavljeno pitanje u ime neke građanske inicijative. To smatramo oblikom mini diktature, govori.

Inicijativa ne mora na to pristati, složio se Milanović Liter.

Smatra de se u Zakon trebao inkorporirati i digitalni način izjašnjavanja putem platforme e-građani.

Zapitao se što se toliko dugo čekalo s prijedlogom Zakona s obzirom na to da je javna rasprava bila krajem prošle godine.

- Mislimo da je to spin vladajućih zato što smo mi u 10.mjesecu najavili referendumsko pitanje o zaštiti hrvatske kune. Prijedlog Zakona će samo dovesti do pomutnje kod biračkog tijela, govori.

- Sada je prvo čitanje, a do drugog ne znamo kada će doći, a kada dođe, mi ćemo biti u procesu skupljanja potpisa, rekao je.

Ministar Malenica je odlučno odbacio da je ovo spin Vlade niti ista ne pokušava ometati bilo kakvo prikupljanje potpisa.

Na pitanje je su li vladajući spremni ići na promjenu Ustava kako to traži SDP, ministar je rekao kako cjelovitije uređenje instituta referenduma uključuje i izmjenu ustava i eventualno Ustavnog zakona.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!