Prijetnje i uvrede koje zdravstvenim djelatnicima upućuju pojedinci - protivnici cijepljenja

14.12.2021.

07:00

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Matea Mikić

Prijetnje i uvrede koje zdravstvenim djelatnicima upućuju pojedinci - protivnici cijepljenja

Prijetnje i uvrede koje zdravstvenim djelatnicima upućuju pojedinci - protivnici cijepljenja

Foto: HRT / HTV

Hrvatska liječnička komora upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo na prijetnje i uvrede koje zdravstvenim djelatnicima upućuju pojedinci - protivnici cijepljenja. Nedopustivo uznemiravanje nedavno je doživjela i jedna liječnica, i to od prosvjednika u Bjelovaru.

Protivnici cijepljenja ispred Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru su 9. prosinca, uz povike, na ulazu su ostavili lampione, dječje crteže i plišane igračke. No nije sve ostalo samo na tome. U videu, koji je jedna od prosvjednica emitirala na društvenim mrežama, vidi se i verbalni napad na liječnicu. Zbog sigurnosti djelatnika, na teren je pozvana policija.

- Mi smo u tom trenutku zvali policiju da dođe osigurati nesmetan izlaz djelatnicima Zavoda. Doktorica je vidno potresena, rekao je Vedran Trupac, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prosvjed nije bio prijavljen. Policija sada provjerava i komentare na društvenim mrežama.

- U tijeku je kriminalisičko istraživanje i komentara ispod članaka koji se odnose na prijetnje, odnosno, kazneno djelo prijetnje. Liječnica je upoznata o načinu pokretanja kaznenog progona, rekao je Saša Đorđević, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske.

Liječnička komora zbog svega traži očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova i DORH-a.

- Da nam se pruže informacije o tome na koji način se karakterizira ovo ponašanje, s obzirom na to da sadrži elemente prijetnji, vrijeđanja i poticanja na nasilje te hoće li bit podnesena kaznena prijava, rekla je Vesna Štefančić Martić, dr. med., Hrvatska liječnička komora.

Da to nije izolirana priča, potvrđuju i prijeteći plakati koji se pojavljuju ispred zdravstvenih ustanova diljem zemlje. Za Komoru oni su neprihvatljivi.

- Smatramo ih činom pritiska i uznemiravanja te smo od DORH-a i MUP-a zatražili procjenu ima li elemenata kaznenih djela, dodaje Štefančić Martić.

Inače, liječnici i medicinsko osoblje imaju status službene osobe. Onima koji im prijete, kazneni zakon propisuje i do 3 godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!