Demetlika u Dnevniku: SDP govori o svojoj strani, toliko o fer postupanju

19:35 / 03.06.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Zrinka Grancarić

Tulio Demetlika, izabrani zamjenik istarskog župana (IDS)

Tulio Demetlika, izabrani zamjenik istarskog župana (IDS)

Foto: HRT / Dnevnik

Jedna od izbornih bitaka koja još čeka konačni rasplet ona je koja se vodila u Istri. Tridesetogodišnja neosvojiva utvrda IDS-a na ovim je lokalnim izborima dobro uzdrmana. S potpredsjednikom stranke Tulijom Demetlikom razgovarala je Zrinka Grancarić.

SDP tvrdi da su pronašli 40 listića prema kojima je stavljen glas gospodinu Borisu Miletiću a ne gospodinu Danijelu Feriću ili su proglašeni nevažećima, a zapravo su važeći.

- Ja na te tvrdnje neću reći ništa. Čuli smo što je izjavio predstavnik DIP-a, nakon uvida u listiće DIP će dati izvještaj. Postoji određeni broj koji su bili nevažeći, a prema preporukama Ustavnog suda mogu se priznati kao važeći. Broj ide i na jednu i na drugu stranu, i gospodinu Feriću, kao i gospodinu Miletiću. Stava sam da treba pričekati izvještaj izbornog povjerenstva. IDS je kao i SDP uložio prigovor, kolege SDP-a govore samo o svojoj strani, toliko o fer i korektnom nastupanju gospodina Ferića, rekao je u Dnevniku HTV-a Tulio Demetlika, izabrani zamjenik istarskog župana (IDS).

Na pitanje što misli o tome da je zaokruženo ime Ferića, a prekriženo Miletića, kaže da što on misli je manje bitno. Smatra da je to jasan iskaz onoga tko je glasao, zaokružio je ime jednog kandidata, prekrižio ime drugog nije baš po uputama, ali iz tog listića se točno vidi kome pripada glas. 

Je li spreman ponovno izaći na izbore, kaže da to ne očekuje i da će kao legalisti prihvatiti odluku Državnog izbornog povjerenstva. 

- Kako su najavili kolege iz SDP da će uložiti žalbu Ustavnom sudu, pričekat ćemo odluku Ustavnog suda i to prihvatiti i prema tome se ponašati.

Zašto su izgubili potporu birača, čak i Pulu, odgovara da je činjenica da imaju lošije rezultate nego prije četiri godine.

- 2017. godina je bila jedna od najuspješnijih, ali cijeli izborni ciklus od europskih izbora, parlamentarnih, predsjedničkih pa do lokalnih mi smo postigli izvanredne rezultate, a ove godine je ista sudbina koja se pojavila i u ostatku Hrvatske. To je jedan trend koji se pojavljuje u Europi i svijetu, a nije mimoišao ni Istru. Mi nismo zadovoljni rezultatima koje smo postigli. Međutim, i dalje smo najjača stranka u županiji, vodimo najveći broj općina i gradova. 

Boris Miletić je stavio mandat na raspolaganje. Demetlika na to kaže da će najprije pričekati odluku DIP-a, te Ustavnog suda, a nakon toga će se održati sjednica predsjedništva stranke. 

- Znamo da Boris Miletić mora održati primopredaju u Puli. Nakon toga će se održati sjednica predsjedništva na kojem će se raspravljati o prijedlogu za stavljanje mandata na raspolaganje. Ali sigurno predsjedništvo stranke kao i ostala tijela ulaze u jedan proces unutarstranačkih izbora, to činimo svake četiri godine nakon lokalnih izbora. I sigurno o odluci koju će se donijeti o budućem sastavu predsjedništva ali i ostalih podružnica donijet će tijela stranke.

Hoće li Ivan Jakovčić biti predsjednik županijske Skupštine, kaže da će o tome odlučiti na konstituirajućoj sjednici i neki prijedlog od IDS-a će sigurno doći, ali osobno, ističe, nema tu informaciju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!