13:51 / 14.02.2021.

Autor: T.V./HRT

Do kraja veljače stiže 200.000 doza cjepiva

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / /PIXSELL

Počele su intenzivne pripreme za nastavak programa cijepljenja. Idući tjedan u Hrvatsku stiže više cjepiva nego u posljednjih mjesec dana - 71 tisuća doza od tri proizvođača.

- Do kraja veljače planiramo dobiti 200.000 doza. Sve službe i svi epidemiolozi su pripravni i organizirani tako da kad dobiju cjepivo moći će procijepiti što veći broj stanovništva. U fazi smo priprema punktova za cijepljenje i pri županijskim i nekim drugim mjestima koja će biti dogovorena. Često nam se zna desiti da su ljudi zainteresirani, dobijemo veliki popis, ali u međuvremenu odustanu i zato se mi snalazimo ovisno od situacije do situacije, rekla je dr. sc. Dijana Mayer, epidemiologinja, HZJZ.

U pripremi su i lokacije za cijepljenje koje su u nekim gradovima već pripremljene. U Osijeku je trenutačno oko 20 tisuća upita za cijepljenje starijih od 65 i kroničnih bolesnika.

Liste za cjepljenje slažu liječnici obiteljske medicine. Poslani su im kriteriji prema kojima prioritet imaju osobe starije od 65 i kronični bolesnici. Iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine poručuju da će pomoći u procjepljivanju, ali žele da cijepljenje obavljaju mobilni timovi na punktovima, a ne u ordinacijama.

Posao bi liječnicima trebala olakšati platforma za prijavu građana koja će biti povezana sa županijskim zavodima. Na nju će se uz prijavu obiteljskim liječnicima - građani moći prijaviti za cjepljenje. Svoju platformu već ima Međimurska županija - na internetskoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

I u Primorsko-goranskoj županiji nastavlja se cijepljenje. Cjepivom AstraZenece procjepljivat će se i starije osobe, ali isključivo u komunikaciji s liječnicima, obzirom da ono ima neka ograničenja, poručio je ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!