Prof. Vlahoviček: Omikron se brže širi, ali ne znamo izaziva li teže simptome

29.11.2021.

17:01

Autor: T.V./HRT

prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Omikron soj koronavirusa predstavlja vrlo visok globalni rizik, na što se zemlje moraju pripremiti - priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija. Novi soj pojavljuje se u sve više europskih zemalja. U Hrvatskoj za sada omikron varijanta nije detektirana.

U odnosu na wuhansku, omikron-varijanta ima čak 42 mutacije na šiljku. Za usporedbu, delta ih ima 18. Nema mjesta za paniku, ali treba biti oprezan, poručuju naši znanstvenici.

- Za sada ono što se pretpostavlja i ono što se djelomično vidi, još uvijek su to mali uzorci i mali brojevi, je da se omikron puno brže širi. Za sada ne znamo kakvi su simptomi i je li on smrtonosniji ili ljudi razvijaju teže simptome. Također u vrlo ograničenom broju slučajeva ispada da su ti simptomi lakši, rekao je prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!