Proizvođači počinju raditi na cjepivu za omikron

29.11.2021.

16:17

Autor: T.V./HRT/Hina

vacuna

vacuna

Foto: Francis Kokoroko / REUTERS

BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson rade na cjepivima koja bi specifično ciljala omikron, ako se pokaže da postojeća nisu učinkovita protiv ove nove varijante koronavirusa, objavile su te tvrtke u ponedjeljak.

Pojava nove varijante pokrenula je globalni odgovor, jer u strahu da bi se mogla brže širiti čak i među cijepljenima vlade uvode zabrane putovanja i druge mjere, prenose agencije.

BioNTech je objavio da je počeo raditi na cjepivu za omikron zajedno s partnerom Pfizerom.

Johnson&Johnson također analizira učinkovitost svoga cjepiva protiv omikrona, istodobno radeći na specifičnom cjepivu za tu varijantu.

- Počeli smo raditi na osmišljavanju i razvoju novoga cjepiva za omikron i ako zatreba, brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja, rekao je Mathai Mammen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

 Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati cjepivo koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito protiv nove varijante, u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza. Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost cjepiva protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dva tjedna.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće 'booster' doze te proučava verzije cjepiva za zaštitu od više varijanti.

Rusija je u ponedjeljak objavila da će, bude li potrebno, biti spremna ponuditi booster doze za zaštitu protiv omikrona, no Kremlj je naveo da je nervozna reakcija tržišta na novi soj emocionalne naravi i da se ne temelji na znanstvenim podacima.

Rusija je prošle godine brzo razvila cjepivo Sputnjik V u dvije doze, a nakon toga i jednokratno cjepivo Sputnjik Light. Tvrdi da su oba cjepiva pokazala visoku učinkovitost u ispitivanjima, ali još uvijek čekaju odobrenje WHO-a. Rusija je navela da će cjepivo, koje je razvio Institut Gamaleya, vjerojatno biti učinkovito protiv omikrona, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

- Institut Gamaleya vjeruje da će Sputnjik V i Light neutralizirati omikron jer su najučinkovitiji protiv drugih mutacija, rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) koji je zadužen za izvoz cjepiva u inozemstvo. Ako modifikacija bude potrebna, što je malo vjerojatno, osigurat ćemo nekoliko stotina milijuna booster doza Sputnjika protiv omikrona do 20. veljače 2022., napisao je Dmitriev na službenom Twitter računu Sputnjika V.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!