07:33 / 24.03.2022.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obnova povijesne jezgre Zagreba na primjeru "Bloka 19"

Obnova povijesne jezgre Zagreba

Obnova povijesne jezgre Zagreba

Foto: HTV / HRT

Gradskim zastupnicima i pročelnicima gradskih ureda predstavljen je Program cjelovite obnove povijesne jezgre Zagreba. Na projektu su surađivali stručnjaci iz različitih područja, a kao ogledni primjer izabran je jedan od 160 donjogradskih blokova - "Blok 19".


U obnovi bloka 19, omeđenog Ilicom, Frankopanskom, Dalmatinskom i Medulićevom, glavnu bi riječ trebala imati građevinska struka, ali i vlasnici stanova.

- Iskorištavanje nekih dijelova, aneksa unutarnjih, garaža, vezanje zgrada, to je izrazito imovinsko-pravno zahtjevno, ali i Talijani su nam to potvrdili to, kao i naše neke analize, to bi bio jedan lakši ili inovativniji pristup, rekao je Josip Atalić s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Svi stručnjaci se slažu da bi trebalo iskoristiti priliku za cjelovitu obnovu u svim aspektima te se spominje formiranje tzv. super-blokova.

U njima će, objasnio je Željko Stjepan s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, građani moći kratkim šetnjama, odnosno vožnjom biciklom, moći obavljati sve svoje nužne životne potrebe. Za takvo ostvarenje vizije okosnica razvoja je željeznica, a uz to je bitna integracija javnog prijevoza putnika i razvoj biciklističkog i pješačkog prometa. 

Provedena je i sociološka studija, u kojoj su anketirani stanovnici i korisnici poslovnih prostora u Bloku 19. 

Anđelina Svirčić Gotovac
s Instituta za društvena istraživanja rekla je da su stanari, na pitanje o mogućnosti iseljavanja, kako iz stana tako i iz središta grada, rekli da se oni ne bi iselili i da žele ostati u svojim stanovima, čak i oni koji su se privremeno morali iseliti ako su imali žutu ili crvenu oznaku. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević želi izbjeći sudbinu nekih srednjoeuropskih gradova i pretjeranu apartmanizaciju središta grada.

- Imamo situaciju koju moramo hitno preokrenuti. Ako se ovako nastavi, povijesni centar ovog grada kao srce ovog grada će ostati prazan i pust, i na neki način će umrijeti. A onda umire i duša grada, rekao je. 

U završnom obraćanju gradonačelnik je istaknuo da je grad bio obvezan izraditi program i da će služiti kao smjernica svima koji sudjeluju u obnovi, no sam početak provedbe cjelovite obnove još se čeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!