Šegedin: Nedavni potres u BiH nije utjecao na Pelješki most

01.05.2022.

08:55

Autor: M.M./HRT4

Promet preko Pelješkog mosta u drugoj polovici srpnja

Promet preko Pelješkog mosta u drugoj polovici srpnja

Foto: HTV / HRT

Pelješki most trebao bi, prema najavama, biti otvoren u srpnju, zajedno s većim dijelom pristupnih cesta. U kojoj su fazi radovi te jesu li na njih utjecali nedavni potresi u Bosni i Hercegovini, koji su se najviše osjetili upravo na širem dubrovačkom području, provjerila je HRT-ova ekipa. 

- Po sadašnjim planovima i dinamici izvođenja radova promet preko Pelješkog mosta mogao bi biti pušten u drugoj polovici srpnja kada budu završeni radovi na pristupnim cestama, rekao je Jeroslav Šegedin, voditelj projekta gradnje Pelješkog mosta - Hrvatske ceste. 

Dodao je da je tehnički pregled mosta obavljen, te da su uočeni neki manji nedostaci koji su ovih dana otklonjeni.

- Što se tiče mosta, sve je kompletno završeno, istaknuo je. 

Osvrnuo se i na tehnički najzahtjevniji dio - stonsku obilaznicu.

- Konstrukcija mosta kod Stona je postavljena, zavarena, sada predstoji izvođenje betonske ploče. Očekuje se da bi to moglo trajati četiri mjeseca tako da u listopadu ili studenom bi i ti radovi mogli biti završeni, rekao je. 

Šegedin je rekao kako nedavni potres u Bosni i Hercegovini nije utjecao na most. 

- Prilikom proračuna nosivosti i stabilnosti konstrukcije mosta, kao jedan od parametara se uzima i potresno opterećenje koje je u ovom slučaju bilo dosta veće od onoga kakav je bio potres. Nama je više brige zadavalo kako je potres utjecao na druge objekte na trasi - vijadukte, most Ston, tunele, koji su još u fazi izvođenje radova i nisu dovršeni. Na sreću nisu uočena nikakva oštećenja ili pokazatelji koji bi dali naslutiti da se možda nešto neočekivano dogodilo, zaključio je voditelj projekta gradnje Pelješkog mosta - Hrvatske ceste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!