Sretna Nova godina!

23:35 / 31.12.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Doček Nove godine u Hrvatskoj u nekim gradovima organiziran je u skladu s epidemiološkim mjerama, a neki su pak gradovi odustali od proslava zbog epidemiološke situacije. 

U Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića na proslavu se može samo s COVID potvrdom. Ista je situacija i u Osijeku gdje se slavi na središnjem trgu. U Dubrovniku se koncert na Stradunu također može pratiti samo uz COVID potvrde. U Rijeci se pak odustalo od proslave na Korzu, ali se slavi na nekoliko manjih lokacija. U Zadru se slavi u centru grada. Unatoč zabrinutosti stručnjaka zbog epidemiološke slike u dalmatinskim županijama, sinjski gradonačelnik Miro Bulj i danas je ponovio svoj poziv cijeloj Dalmaciji da dođe u Sinj na doček Nove godine, i to bez ikakvih ograničenja i mjera.

Proslave Nove godine u podne

U Fužinama su posjetitelji ove godine morali predočiti COVID potvrde. Posebna atrakcija bilo je devetero Opatijskih kukala koji su se okupali u hladnom jezeru. Već po tradiciji, Stara godina je u Dubrovniku na Stradunu ispraćena pjesmom, kolendom "Dobra večer mi kucamo, mlado ljeto čestitamo". U Glini su mališani u podne dočekali Novu godinu, a uz glazbeni program i klizanje na otvorenom - za veselu atmosferu pobrinuli su se i Crveni nosovi, klaunovi doktori. U Mariji Bistrici se u podne okupilo stotine ljudi iz Zagorja i Zagreba na dočeku. Osječki mališani su u Parku kralja Držislava također slavili u podne. I samoborski trg bio je pun u podne, ali i mnoga druga mjesta u Hrvatskoj.   

Policija poziva građane da novogodišnju noć provedu sigurno, da ne zlorabe oružje i pirotehniku te da ne sjedaju za upravljač ako su konzumirali alkohol.

Podsjećamo da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dopuštena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja. Nakon tog datuma, navedena pirotehnička sredstva više se ne smiju koristiti.

Kazne za one koji ne poštuju propise visoke su, pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1000 do 3000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna, navodi se među ostalim u priopćenju Ravnateljstva policije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković uputili su novogodišnje čestitke. 

"U nadolazećem razdoblju pokažimo da solidarno, zajedničkim snagama i odgovornošću svakog od nas možemo prebroditi ovu zdravstvenu krizu, kako bismo ostvarili sve prilike koje su pred Hrvatskom", stoji među ostalim u čestitki premijera Plenkovića. 

Predsjednik Hrvatskog sabora poželio je svima puno zdravlja, ljubavi, mira, hrabrosti i strpljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!