Prosvjed stanovnika Ilovika zbog ukidanja brodske linije

08.10.2021.

16:11

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/P.F./HRT

Prosvjed stanovnika Ilovika na Malom Lošinju

Prosvjed stanovnika Ilovika na Malom Lošinju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Iloviku jutros je održan prosvjed. Zbog izgradnje trajektne luke, ukinuta je brodska linija koja je išla pet puta dnevno. 

- Živo i bučno bilo je danas na malološinjskoj rivi jer došlo je više od stotinu Ilovčana koji se bore za svoju brodsku liniju. Naime, od 4. listopada ostali su bez četiri puta dnevne brodske linije koja ih je povezivala s Malim Lošinjem zbog kapitalnog projekta izgradnje rive u uvali Mrtvaška, javila je u Regionalnom dnevniku novinarka HRT-a Klaudia Modrić Plantarić.

Razgovarala je s predstavnikom prosvjednika Iločanom Ladislavom Radoslovićem o njihovim zahtjevima.

- Mi imamo dva zahtjeva koji traju već devet mjeseci, od prvog dana kada smo saznali za projekt. To je da nam za vrijeme izvođenja radova omoguće prometovanje preko luke Mrtvaška jer je to jedini put na koji Ilovik može prometovati s Lošinjem, na koji Ilovik može živjeti. Drugi je zahtjev da se ispravi greška u projektu jer je visina rive predviđena na 2 metra, što praktički znači da naš linijski brod i naša plovila ne mogu pristajati na tu rivu, ako se riva završi, objasnio je Radoslović.

Prozivaju gradonačelnicu Malog Lošinja Anu Kučić, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ravnatelja županijske lučke uprave Mali Lošinj Filipa Baliju  i predsjednika Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj Lorisa Raka te smatraju da svi zajedno odgovorni na to.

- U ovom cijelom projektu postoje greške na svim razinama vlasti. Prvo je loše i pogrešno isprojektirano i organizirani radovi. To je odgovornost županijske lučke uprave na čelu s Filipom Balijom i Lorisom Rakom. Zatim postoji odgovornost grada i gradonačelnice jer je kao predstavnica lokalne samouprave morala i jest bila upoznata s cijelim projektom, ali nije reagirala. To je i odgovornost ministra Butkovića koji je prvo odobrio takav nepripremljen projekt, a nakon što je upoznat s problemom, problem nije riješio, istaknuo je Radoslović.

Nadaju se da će na kraju dobiti ono što žele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!