U gužvi na moru mnogo je savjesnih, ali i prekršitelja

22.07.2022.

19:54

Autor: Edi Škovrlj/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Sigurna plovidba"

"Sigurna plovidba"

Foto: HTV / HRT

U jeku je i nautička sezona na Jadranu, kojim trenutačno plovi više od 160 tisuća različitih plovila. Danas je na području svih lučkih kapetanija provedena akcija "Sigurna plovidba" - radi nadzora sigurnosti.  

U gužvi na moru mnogo je savjesnih, ali i prekršitelja. Austrijanci na vezu s urednim papirima.

- Da su ovakvi svi bilo bi najbolje, govori Tomislav Mavra, pomorski inspektor.

No Austrijanci su ipak iznimka, a ne pravilo. Stoga mnogo posla ima 7 duž obalnih kapetanija. Nautička sezone u punom je jeku.

- Prošle su godine ove kapetanije izrekle preko 6 tisuća, a ove godine do sada preko 2 tisuće prekršaja, istaknuo je Alen Rukavina, lučki kapetan, LK.

Uz kontrolu i nadzor, od početka ove godine lučke su kapetanije na Jadranu imale 130 akcija spašavanja. Spašeno je 160 osoba, a 11 je poginulo.

Glisiranje blizu obale svakako je jedan od najtežih i najozbiljnijih prekršaja na moru.

- Minimalna je kazna 3 tisuće kuna, naglašava Rukavina.

Tko se jednom opeče puše i na hladno, poput ovog Nizozemca.

- Prije, recimo 14 godina, imao sam brz brod, sad imam sporije plovilo. Ovo je drugi ili treći put da sam ovdje zaustavljen, naučio sam lekciju, govori Marlon, gost iz Nizozemske.

Samo naizgled bezazleno bilo je i kupanje ovog Engleza u jednom od najprometnijih tjesnaca na Jadranu, Malom Ždrelcu između Pašmana i Ugljana.

- Jer je tu zabranjeno kupanje u prolazu. Bio je na 5 metara, ali se tu ne smije kupati, naglašava Damir Santini, kapetan Lučke ispostave Biograd n/m.

Unatoč sve skupljem gorivu u zadarskom se akvatoriju bilježi porast broja nautičara od 3%. Prema procjenama, cijelim Jadranom u ovom trenutku plovi.

- Oko 100 tisuća domaćih, 60 tisuća stranih i 4,5 tisuća u charteru. Dakle 164 tisuće, rekao je Josip Bilaver, državni tajnik, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Tu golemu flotu kontrolira ni 40 plovila lučkih kapetanija raspoređenih od Istre do Dubrovnika.

- Mi nismo zadovoljni postojećim brojem plovila. Do kraja ove godine očekujemo isporuku 13 brodova i brodica za potrebe Lučkih kapetanija, istaknuo je Bilaver.

Postojeća, prilično vremešna flota, prema najavama, trebala bi biti ozbiljnije obnovljena u iduće 3-4 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!