16:42 / 22.03.2021.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Prvu obljetnicu potresa iskoristili i političari

Sjednica Gradske skupštine

Sjednica Gradske skupštine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prvu obljetnicu potresa iskoristili su i političari. Gotovo svi kandidati za gradonačelnika Zagreba održali su tematske konferencije za medije. Uz to, svoju je vjerojatno posljednju sjednicu u ovom mandatu nastavila i zagrebačka Gradska skupština.

Za današnju sjednicu zastupnicima je ostalo dvadesetak točaka, no u prvom je planu bila obljetnica zagrebačkog potresa. Iz HDZ-a razumiju žurbu građana, ali i....

- Da je prethodno trebalo uspostaviti jedan strukturirani lanac kako bi obnova bila i transparentna i kvalitetna i kako bi što prije započela. Jasno nam je kako građani uvijek žele da to ide brže, pogotovo oni koji su ostali bez svojih domova, ali reakcija države je bila pravovremena, rekao je Mislav Herman, predsjednik Gradske skupštine (HDZ).

Za razliku od vladajuće koalicije, oporba je puno kritičnija.

- Nema pomaka u obnovi domova naših sugrađana. Odgovorni kako u državi tako i u gradu prebacuju odgovornost na one druge koji nešto nisu napravili, a trebali su pa oni eto nažalost ne mogu počet delat obnovu, rekao je Tomislav Stojak, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini.

- Tražili smo izvanrednu sjednicu koju nikad nismo dobili, pokušali smo učinit sve. S druge strane, izostala je adekavatna reakcija na one hitne potrebe od strane i gradske uprave i sa strana državne razine, HDZ-a, kaže Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini.

Svega što jest i nije učinjeno u proteklih godinu dana prisjetili su se i kandidati za gradonačelnika Zagreba, koji su konferencije za medije održali na raznim lokacijama u središtu Zagreba.

- Mi se nismo pomakli niti milimetar od onog stanja koje smo imali prije godinu dana. Nažalost nije napravljeno apsolutno ništa, rekao je Zvonimir Troskot, kandidat za gradonačelnika Zagreba (MOST).

- Mi nismo samo za to da se obnavljaju samo one koje imaju crvenu etiketu, nego one koje imaju i zutu i zelenu jer svaki sljedeći potres bi mogao uzdrmati sve te zgrade ponovno i dovesti do kaosa, kaže Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika Zagreba (SDP).

- Treba imati energije i reći: ljudi moji imamo zakon koji je neprovediv. Sjesti i napraviti izmjene koje su zaista provedive. Odnos ministarstva i fonda vam je kao da golub pismonoša nosi odluke, smatra Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba (GLAS).

Kandidat platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević posjetio je zagrebački Gornji grad, koji je također teško oštećen u potresu.

- Pod jednim krovom da budu ljudi, stručnjaci koji će moći donositi brze, efikasne, kvalitetne odluke vezane za obnovu. To se nažalost nije dogodilo i u tom smislu smatram da treba mijenjati zakon, jer se pokazalo da ovaj sustav nije dobar, da je spor i da je neefikasan, rekao je Tomašević.

Kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro uputio se prema epicentru, a medijima se obratio u Čučerju.

- Ako idemo dinamikom od 130 rješenje kroz godinu, a ako je u potresu oštećeno preko 30 tisuća objekata, od toga je preko dvije tisuće neuporabivo, tom dinamikom bi za nekakvih 300 godina mogli doći do toga da svi dobiju rješenje kakvo trebaju dobiti, rekao je Škoro.

Do lokalnih je izbora ostalo nešto manje od dva mjeseca, a sigurno je da će obnova nakon potresa svim kandidatima biti tema broj jedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!