Pula i dalje nema uređen javni toalet

29.09.2022.

07:00

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT

Pula i dalje nema uređen javni toalet

Pula i dalje nema uređen javni toalet

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kao jedan od najturističkijih gradova na poluotoku, Pula i dalje nema uređen javni toalet. Nedavno se trebalo krenuti u projekt obnove toaleta na glavnoj gradskoj šetnici, no buru je podignula cijena - za sanaciju je Grad izdvojio oko milijun kuna. Ipak, nakon što odluka o javnoj nabavi još nije donesena, čini se da se od cijelog projekta sada - odustalo. 

Prije gotovo sto godina Pula nije imala na tisuće turista. Ali je svejedno imala čak nekoliko javnih toaleta. Izgradili su ih Talijani.

Nije praktično da Pula kao turistički grad nema uređen javni toalet. Zapravo, postoji jedan u sklopu tržnice, no nije ga lako pronaći.

Turisti teško mogu pronaći ovo mjesto. Zato je Grad namjeravao obnoviti toalet na glavnoj gradskoj šetnici - Giardinima.

- Evo, to je taj toalet, zatvoren je već više od godinu dana, trebalo se ići u obnovu vrijednosti oko milijun kuna no kako neslužbeno doznajemo, od toga se odustalo, rekao je gradski pročelnik Damir Prhat.

Nije htio govoriti za HRT. Poručuje, mediji spominju samo cijenu, a ne i što bi se sve obnovilo za taj iznos. Pa da spomenemo - muški i ženski toalet te toalet za osobe s invaliditetom, previjalište za bebe, obnova stubišta i gradske kule.

Iako ga mnogi već sada nazivaju "wc-om od milijun kuna", arheolozi napominju kako je riječ o kulturnom dobru koje se nalazi u kompleksu gradskih zidina.

- Kada se uzme u obzir da se radi i obnova stubišta i obnova kule, pretpostavljam da cijena raste u nebo jer svaki rad na kulturnom dobru obavljaju firme koje su specijalizirane za rad na kulturnom dobru, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Preostaje stoga pričekati i vidjeti hoće li Pula do iduće turističke sezone napokon i dobiti svoj javni toalet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!