15:25 / 21.06.2021.

Autor: Eugen Husak/Studio 4/HRT/D.D.

Iz zatvora u Remetincu pušten sudac Ante Kvesić

Sudac Kvesić napušta zatvor u Remetincu

Sudac Kvesić napušta zatvor u Remetincu

Foto: HTV / HRT

Kvesića je prije tri dana šef Županijskog suda u Osijeku suspendirao zbog istrage, pa je prestala opasnost od ponavljanja djela, zbog čega je bio u istražnom zatvoru.

Iz remetinečkog istražnog zatvor pušten je osječki sudac, Ante Kvesić, čovjek koji je osumnjičen u aferi podmićivanja nogometnog tajkuna, osuđenika i bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, Zdravka Mamića.

Sudac Kvesić i njegov odvjetnik bez riječi su napustili zatvor.

U Remetincu ostaju sudac Zvonko Vekić i Drago Tadić, dok je Darko Krušlin na slobodi.

- Sudac Kvesić je do sada bio jedini sudac koji nije bio suspendiran sa svog radnog mjesta, pa je u vrijeme uhićenja on i dalje bio sudac na osječkom sudu. Međutim predsjednik osječkog suda ga je u međuvremenu otkad je završio u Remetincu - suspendirao, izvještava novinar Eugen Husak za HTV-ovu emisiju Studio 4.

U samoj istrazi on je završio u zatvoru zato kako ne bi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke, ali obzirom da je sada suspendiran i ne može na radno mjesto, više nema opasnosti da može utjecati na svjedoke i ponoviti slično kazneno djelo, pa su se stvorili svi preduvjeti da bude pušten da se brani sa slobode.

Sa slobode se brani još jedan osječki sudac, Darko Krušlin, dok u Remetincu do daljnjega ostaju još dvojica iz afere podmićivanja - sudac Vekić kojemu je Zdravko Mamić, prema istrazi, davao najviše poklona i novaca, ali i osječki poduzetnik Drago Tadić.

On je navodno, prema optužnici i navodima USKOK-a zapravo bio i nekakva veza između sudaca i Zdravka Mamića koju je pokušavao iz sigurnosti Bosne i Hercegovine izvojevati na osječkom sudu za sebe povoljni položaj, odnosno spasiti se od onoga što mu je presuđeno.

- Izvanraspravno vijeće je poništilo odluku sudca istrage da se braća Mamić u jednoj drugoj istrazi mogu braniti, sudjelovati i govoriti sa slobode. Smatrao je da ima elemenata da ih se pritvori, a samim time, temeljem sporazuma između Hrvatske i BiH iz 2014. godine, stvaraju se preduvjeti da Hrvatska zbog novog postupka pokrene zahtjev da se njih izruči u Hrvatsku kako bi mogli svjedočiti, izvještava Husak.

Jedno je sigurno, riječ je o jedno zamršenom pravosudnom klupku u kome se nekoliko postupaka prelama, a tu je i ta problematika bijega, a i međunarodnih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!