Radovi na Pripuzovom kampu nastavljaju se unatoč zabranama

20.06.2023.

19:46

Autor: Ana Bralić, Ana Štrelov/Dnevnik/HRT

Murterska uvala Čigrađa danas

Murterska uvala Čigrađa danas

Foto: Dnevnik / HRT

Na otoku Murteru još jedan slučaj bespravne izgradnje koji je privukao veliku pozornost javnosti. Zagrebački poduzetnik Zoran Pripuz na otkupljenim parcelama uređuje kamp, iako to otočni prostorni plan na toj lokaciji ne dopušta. No, unatoč svim zabranama - radovi se nastavljaju...

Bager miruje, no ne i radnici


Murterska uvala Čigrađa danas - bager miruje, no ne i radnici. Unatoč izdanoj zabrani radova. 


Doznajemo kako je Građevinska inspekcija, i to na temelju činjenica utvrđenih dosadašnjim očevidom, zatvorila ovo gradilište postavljanjem službenog znaka. No, nikakve službene oznake nisu vidljive na gradilištu koje je aktivno cijeli dan. 17:09/23                    


Aktivno se radi na novom kampu. Uz postojeće dvije, u ovu slikovitu uvalu trebalo bi stići još osam kamp-kućica. Tako, naime, za bespravan kamp predviđa Rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga nadležnog odjela Šibensko-kninske županije.


- Od 18. listopada 2022., Zoranu Pripuzu iz Zagreba, odobreno je pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - usluge smještaja u jednom smještajnom objektu za 10 kamp jedinica. Istim rješenjem utvrđeno je da smještajni objekt ispunjava propisane minimalne uvjete, stoji u Rješenju Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije. 


Iako ima dozvolu samo za ogradne zidove, i izvan je građevinskog područja. No, procijenila je to tako, u skladu sa zakonom, bivša djelatnica nadležnog županijskog odjela. Nakon zabrane gradnje, sad se najavljuje revizija rješenja:


- Nadležno prvostupanjsko tijelo preispitat će je li je postupak koji je prethodio donošenju rješenja pravilno proveden, je li rješenje pravilno i na zakonu osnovano te će se, pod pretpostavkom da se utvrdi da investitor ne ispunjava zakonom propisane pretpostavke, isto staviti izvan snage, stoji u odgovoru Upravnog odjela za poslove Župana, Županijske skupštine i službeničke odnose.


No, isto to rješenje dobili su i Građevinska i Turistička inspekcija, kao i Porezna uprava. Tako to propisuje zakon - koji predviđa i kontrolu i reakciju. No, ona je i u ovom slučaju izostala.

"Tko je bliže oltaru, bolje misu čuje"


Za mišljenje smo pitali i građane:


- Trebalo bi što više reda držati u državi jer nema reda. Tko ima novaca, može graditi, tko nema, ne može. I to će opet tu proći bez problema. To je tako kod nas. Tko je bliže oltaru, bolje misu čuje, uvik je bilo tako. 927:15 7:33

 

- To ništa ne funkcionira - i obalu su upropastili i krš i sve su upropastili, to ništa ne funkcionira!


No, u Državnom inspektoratu tvrde kako se trude da funkcionira. I oni su dobili dojavu da su radovi, unatoč zabrani, nastavljeni. Pa će inspektori još jednom na gradilište kako bi zabrana radova zaista bila i provedena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!